Egy tálban morzsold össze a lisztet, vajat és porcukrot, majd add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet. Gyúrd sima tésztává. TIPP: Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Használj hideg hozzávalókat a tésztához, így elkerülheted, hogy a vaj megolvadjon és a tészta kemény legyen.
Formázz a tésztából gombócot, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A hűtés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.
Közben keverd össze a szedret, barnacukrot, keményítőt, citromlevet és vaníliás cukrot egy tálban. TIPP: Óvatosan keverd, hogy a szeder ne törjön össze.
Ha fagyasztott szedret használsz, ne olvaszd ki teljesen, mielőtt összekevered a többi hozzávalóval.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy piteformát.
A piteforma aljára tehetsz egy darab sütőpapírt is, hogy könnyebben ki tudd emelni a kész pitét.
Nyújtsd ki a tészta kétharmadát, és béleld ki vele a piteformát. TIPP: Egy sodrófára tekerve könnyen áthelyezheted a tésztát.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.
Töltsd meg a formát a szedres töltelékkel, majd a maradék tésztából vágj csíkokat, és helyezd a tetejére rács formában.
A tésztacsíkokat megkenheted tojással vagy tejjel, hogy szép fényesek legyenek.
Süsd a pitét 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. TIPP: Ha a szélek túl gyorsan barnulnak, fedd le őket alufóliával.
Ha a pite alja nem sül át eléggé, a sütő aljába tegyél egy tepsit, és arra helyezd a piteformát.
Hűtsd le a pitét, majd szeleteld fel, és tálald. TIPP: Vaníliafagyival vagy tejszínhabbal még finomabb.
A pitét legalább 30 percig hagyd hűlni, mielőtt felszeleteled, különben a töltelék kifolyhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.