Melegítsd fel a tejet kézmelegre, morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, majd pihentesd 10 percig, amíg felfut. Ez segít a tészta könnyű, levegős szerkezetének kialakulásában.
Ha nincs friss élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is. Ebben az esetben kövesd a csomagoláson található utasításokat a mennyiséget illetően.
Szitáld át a lisztet egy nagy tálba, keverd hozzá a sót, őrölt szegfűszeget, maradék cukrot és a reszelt narancshéjat. Ezek az aromák adják meg a sütemény ünnepi karakterét.
A szegfűszeget óvatosan adagold, mert intenzív íze van.
Öntsd hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze a tésztát. A tésztát addig gyúrd, míg sima, rugalmas állagú nem lesz – ez kb. 8-10 perc kézi gyúrással.
Ha gépi dagasztást használsz, alacsony fokozaton dolgozz, hogy ne melegedjen túl a tészta.
Add hozzá a kandírozott narancshéjat és a beáztatott mazsolát, majd dolgozd bele alaposan a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak.
A kandírozott narancshéjat vágd kisebb darabokra, ha túl nagyok.
Takard le a tálat tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, míg a térfogata megduplázódik. Tipp: Meleg, de huzatmentes helyet válassz, például a kikapcsolt, zárt sütőt.
Ha nincs elég meleg hely, tegyél egy tál forró vizet a tészta mellé, hogy páradúsabb legyen a környezet.
Lisztezett felületen formázz a tésztából hosszúkás, enyhén félbehajtott stollen formát. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A formázásnál ne nyomd össze a tésztát, hogy megőrizze a levegősségét.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a stollent kb. 35-40 percig, míg a teteje aranybarnára sül. Ha túl gyorsan pirul, fedd le alufóliával a sütés végére.
Ha a stollen alja is gyorsan barnul, tegyél egy másik tepsit a sütő aljára.
A forró stollent kend meg olvasztott vajjal, majd bőven szórd meg porcukorral. Ez nemcsak díszít, de frissen is tartja a süteményt.
A vajat sózd meg egy csipet sóval, hogy kiemelje az ízeket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.