Szerecsendiós croissant tálalva

Szerecsendiós croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb süteménye, amelyet számtalan variációban elkészíthetünk. A szerecsendiós croissant egy különleges változat, amely meleg és gazdag fűszerességével a klasszikus péksüteménynek mélységet és karaktert ad. A szerecsendió egyedülálló aromája finoman édes és enyhén diós jegyeket hordoz, így tökéletesen illik a vajas croissant könnyedségéhez. Ha szereted a fűszeres édességeket, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
415 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Finomliszt
150 g Vaj
100 ml Tej
2 db Tojás
7 g Szárított élesztő
40 g Cukor
5 g
3 g Őrölt szerecsendió
5 ml Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése elengedhetetlen a tészta megfelelő keléséhez és aranybarnára süléséhez. A sütőpapír használata megkönnyíti a kész croissant-ok eltávolítását.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és az őrölt szerecsendiót.

    A szerecsendiót óvatosan adagold, mert intenzív íze van. Egy csipetnyi is elég lehet.

    3

    Egy másik edényben melegítsd fel a tejet langyosra, add hozzá az élesztőt és hagyd állni 5 percig.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Langyos, kb. 37°C az ideális.

    4

    A lisztkeverékhez add hozzá a tojásokat, a langyos tejes-élesztős keveréket és a vanília kivonatot, majd kezdd el összedolgozni.

    A tej legyen langyos, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt.

    5

    Morzsold bele a hideg vajat és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.

    A hideg vaj segít a tésztának rétegesnek maradni. Ne dolgozd túl a tésztát, csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Használj pizzavágót a háromszögek egyenletes vágásához.

    7

    Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A croissantokat a szélesebb végétől kezdd tekerni, és óvatosan húzd meg a tésztát, hogy szép formát kapj.

    8

    Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.

    A keléshez takard le a croissantokat egy konyharuhával, és tedd őket meleg helyre.

    9

    Kend meg a tetejüket tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A tojáshoz keverhetsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    10

    Ha kihűltek, szórd meg egy kevés extra szerecsendióval vagy porcukorral tálalás előtt.

    A porcukrot érdemes szitán keresztül szórni, hogy egyenletesebb legyen a réteg.