Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése elengedhetetlen a tészta megfelelő keléséhez és aranybarnára süléséhez. A sütőpapír használata megkönnyíti a kész croissant-ok eltávolítását.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és az őrölt szerecsendiót.
A szerecsendiót óvatosan adagold, mert intenzív íze van. Egy csipetnyi is elég lehet.
Egy másik edényben melegítsd fel a tejet langyosra, add hozzá az élesztőt és hagyd állni 5 percig.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Langyos, kb. 37°C az ideális.
A lisztkeverékhez add hozzá a tojásokat, a langyos tejes-élesztős keveréket és a vanília kivonatot, majd kezdd el összedolgozni.
A tej legyen langyos, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt.
Morzsold bele a hideg vajat és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.
A hideg vaj segít a tésztának rétegesnek maradni. Ne dolgozd túl a tésztát, csak addig gyúrd, amíg összeáll.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Használj pizzavágót a háromszögek egyenletes vágásához.
Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
A croissantokat a szélesebb végétől kezdd tekerni, és óvatosan húzd meg a tésztát, hogy szép formát kapj.
Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.
A keléshez takard le a croissantokat egy konyharuhával, és tedd őket meleg helyre.
Kend meg a tetejüket tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A tojáshoz keverhetsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Ha kihűltek, szórd meg egy kevés extra szerecsendióval vagy porcukorral tálalás előtt.
A porcukrot érdemes szitán keresztül szórni, hogy egyenletesebb legyen a réteg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.