Szezámmagos perec frissen sütve

Szezámmagos perec

A szezámmagos perec egy klasszikus, bajor eredetű péksütemény, amely különlegességét a tetején ropogósra sült szezámmagoknak köszönheti. A perecforma története a középkorig nyúlik vissza, amikor is a szerzetesek vallási szimbólumként készítették. A szezámmag használata később terjedt el, főként a mediterrán hatású konyhák révén. A modern változat ötvözi a német precizitást és a keleti ízvilágot, így születik meg ez az ínycsiklandó, kívül ropogós, belül lágy perec. Egy bögre tejjel, vajjal vagy krémsajttal is kiváló.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
250 ml Langyos víz
50 g Olvasztott vaj
3 ek. Étkezési szódabikarbóna
3 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze, amíg egynemű tésztát nem kapsz.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztíthatja.

    2

    Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, amíg sima, rugalmas állaga lesz. Ezután takard le, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát akkor jó gyúrni, ha már nem ragad az edény falához. A kelesztéshez ideális a langyos, huzatmentes hely.

    3

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszú rudakat. Hajtsd őket klasszikus perec alakra.

    A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.

    4

    Forralj 1 liter vizet, majd vedd le a tűzről, és keverd bele óvatosan a szódabikarbónát. Egyesével mártsd bele a pereceket a vízbe kb. 30 másodpercre, majd szedd ki őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A szódabikarbónás vízben való fürdetés adja a perec jellegzetes ízét és állagát. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert túlságosan megpuhulnak.

    5

    Szórd meg bőségesen a pereceket szezámmaggal. Ügyelj arra, hogy egyenletesen tapadjon meg rajtuk.

    A szezámmag jobban megtapad, ha a pereceket előtte megkened egy kevés vízzel vagy felvert tojással.

    6

    Süsd őket előmelegített sütőben 200°C-on 15-18 percig, amíg aranybarna színt kapnak. Frissen a legfinomabbak!

    A sütési idő sütőnként változhat, figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.