Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze, amíg egynemű tésztát nem kapsz.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztíthatja.
Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, amíg sima, rugalmas állaga lesz. Ezután takard le, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tésztát akkor jó gyúrni, ha már nem ragad az edény falához. A kelesztéshez ideális a langyos, huzatmentes hely.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszú rudakat. Hajtsd őket klasszikus perec alakra.
A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.
Forralj 1 liter vizet, majd vedd le a tűzről, és keverd bele óvatosan a szódabikarbónát. Egyesével mártsd bele a pereceket a vízbe kb. 30 másodpercre, majd szedd ki őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A szódabikarbónás vízben való fürdetés adja a perec jellegzetes ízét és állagát. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert túlságosan megpuhulnak.
Szórd meg bőségesen a pereceket szezámmaggal. Ügyelj arra, hogy egyenletesen tapadjon meg rajtuk.
A szezámmag jobban megtapad, ha a pereceket előtte megkened egy kevés vízzel vagy felvert tojással.
Süsd őket előmelegített sütőben 200°C-on 15-18 percig, amíg aranybarna színt kapnak. Frissen a legfinomabbak!
A sütési idő sütőnként változhat, figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.