Tandoor naan joghurttal tálalva

Tandoor naan joghurttal

A tandoori naan az indiai konyha egyik legismertebb és legkedveltebb kenyere. Az élesztővel és joghurttal készült naanok különleges pufi állagúak, melyek a tandoorban való sütésnek köszönhetik egyedi ízüket és állagukat. A joghurt hozzáadása a tálaláshoz frissítő és enyhén savanykás ízt ad, amely jól kiegészíti a naan gazdag, pufók textúráját. Ezt az ételt általában curry vagy egyéb indiai főételek mellé tálalják, de önálló étkezésként is élvezhető.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
150 g Joghurt
200 ml Víz
7 g Szárított élesztő
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Olívaolaj
50 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos vízhez add hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    A langyos víz segíti az élesztő gyorsabb aktiválódását. Ha nem kezd el habzani, akkor valószínűleg nem működik az élesztő.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, sót, joghurtot, és az olívaolajat. Az élesztős vizet is add hozzá, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet.

    A tészta formázása közben ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha pedig túl ragacsos, akkor lisztet.

    3

    Gyúrd a tésztát sima és rugalmas állagúra, majd takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 1 órán keresztül, amíg a tészta duplájára nő.

    Ha gyorsítani szeretnél, helyezd a tálat meleg helyre, hogy gyorsabban keljen meg a tészta.

    4

    Miután a tészta megkelt, formázz belőle 8-10 kis golyót, majd nyújtsd őket lapos, ovális formákra. Az így készített naanokat tandoorban vagy forró serpenyőben süsd ki.

    A naanok sütésekor ügyelj arra, hogy a serpenyő nagyon forró legyen, hogy a tészta gyorsan megsüljön, és megkapja a kívánt ropogósságot.

    5

    Miután elkészült a naan, vedd le a serpenyőből, és kend meg egy kevés olívaolajjal. Tálalás előtt joghurttal és friss korianderrel díszítheted.

    A joghurt friss, hűsítő ízt ad a naannak, és szépen kiegészíti a meleg, pufók tésztát.