Tarator citromlével, joghurtos uborkaleves tálban, dióval és kaporral díszítve

Tarator citromlével

A tarator egy tradicionális bolgár hideg joghurtleves, amelyet elsősorban nyáron fogyasztanak a Balkánon. Eredetileg pásztorok készítették egyszerű alapanyagokból, mint az uborka, fokhagyma és joghurt, amit hűs forrásvízzel öntöttek fel. A citromlé hozzáadása modern variáció, amely élénk, frissítő savasságot kölcsönöz az ételnek. A dió és a kapor nemcsak ízt, hanem textúrát és színt is ad a levesnek. Technikai tipp: ha igazán sima állagot szeretnél, a joghurtot botmixerrel is elkeverheted a vízzel. A tarator tökéletes előétel vagy könnyű főfogás forró nyári napokon, de piknikre vagy hidegtálak mellé is ideális. Variációként néha kefírrel vagy tejföllel is készítik, illetve gazdagítható pirított kenyérkockával is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Uborka
500 g Görög joghurt
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Dióbél (durvára vágva)
1 ek. Friss kapor
2 ek. Citromlé
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
200 ml Hideg víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Reszeld le az uborkát nagy lyukú reszelőn, majd sózd meg és hagyd állni 5 percig, hogy kiengedje levét. Ezután nyomkodd ki kézzel vagy szűrőn keresztül.

    Ha túl sok víz marad az uborkában, elhígítja a levest – alaposan nyomkodd ki!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a joghurtot a finomra zúzott fokhagymával, citromlével, olívaolajjal és sóval. Add hozzá a hideg vizet, és keverd simára.

    A fokhagymát reszeld, ne préseld – így jobban eloszlik és lágyabb ízt ad.

    3

    Keverd bele az uborkát, a frissen aprított kaprot és a durvára vágott diót. Alaposan dolgozd össze.

    A diót enyhén meg is piríthatod, így még intenzívebb íze lesz.

    4

    Tedd hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek jól összeérjenek, majd hidegen tálald.

    Tálalás előtt kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá citromlevet vagy sót az ízesítéshez.