Tarator uborkával, joghurtos keverékben, dióval és kaporral díszítve

Tarator uborkával

A tarator egy hagyományos balkáni étel, amely joghurttal, uborkával és fokhagymával készül. A frissítő, krémes desszert a nyári hónapokban különösen népszerű, mivel segít lehűteni a testet és frissíti az ízeket. Az étel változatai az egész Balkánon előfordulnak, és minden kultúrában egy kicsit más módon készítik el. A dió hozzáadása az ételhez egy extra ropogós textúrát ad, míg a kapor egy friss, zöld ízt biztosít. A tarator tökéletes kiegészítője lehet egy könnyű étkezésnek vagy egy nyári pikniknek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Joghurt
1 db Uborka
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
50 g Dió
1 ek. Citromlé
0.5 tk.
1 ág Friss kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    A joghurtot öntsd egy nagy tálba, majd add hozzá az olívaolajat és a citromlevet.

    Az olívaolaj gazdag ízt ad, míg a citromlé frissít és enyhén savanyítja a taratort.

    2

    Az uborkát hámozd meg, majd reszeld le finomra vagy szeleteld vékony karikákra, és add hozzá a joghurthoz.

    A reszelt uborka segít, hogy a tarator hűsítő és friss ízű legyen.

    3

    A fokhagymát finomra aprítsd vagy zúzd össze, majd add hozzá a joghurthoz és keverd jól össze.

    A fokhagyma íze fokozza a tarator aromáját, de ha nem szereted erősen, használj kevesebbet.

    4

    A diót durvára vágd, és szórd bele a joghurtos keverékbe. Ez adja a taratorhoz a finom ropogós textúrát.

    A dió mennyisége ízlés szerint változtatható, ha kevesebb ropogós részt szeretnél, csökkentsd a mennyiségét.

    5

    Sózd meg a keveréket, majd keverd jól össze. Ha szükséges, adj hozzá még citromlevet, hogy erősebb legyen az íz.

    A só és a citromlé egyensúlyozza a joghurt savanykás ízét, így az egész étel harmonikusabb lesz.

    6

    Friss kaprot aprítsd fel, és szórd a tarator tetejére, hogy friss zöld ízt adjon neki.

    A kapor a tarator tipikus fűszere, de ha nincs friss, szárított kaporral is helyettesíthető.

    7

    Tálald a taratort hűtve, és élvezd a frissítő, krémes ízeket.

    A tarator hidegen a legfinomabb, és egy kis pirított kenyérrel vagy friss zöldségekkel tálalva igazi finomság.