Olvaszd meg a vajat egy kis serpenyőben alacsony lángon, ügyelve arra, hogy ne barnuljon meg.
A vaj ne barnuljon meg, mert az befolyásolja a mártás színét és ízét. Használj tisztított vajat (ghi) a legjobb eredményért.
Add hozzá a húsalaplevet, és lassan forrald fel. Keverd össze alaposan, hogy sima állagot kapj.
Használj házi készítésű alaplevet a legjobb ízért, de a bolti is megteszi. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl sós, mert a mártás még sűrűsödni fog.
Adagold hozzá a citromlevet és a tejszínt, majd lassú tűzön főzd 2-3 percig, amíg a szósz sűrűsödni kezd.
A citromlé savassága kicsaphatja a tejszínt, ezért add hozzá lassan és folyamatosan kevergetve. Ha mégis kicsapódna, vedd le a tűzről és keverd simára egy habverővel.
Szórd bele az aprított friss tárkonyt, majd keverd át alaposan. Ízesítsd sóval és fehér borssal.
A tárkonyt csak a végén add hozzá, hogy megőrizze frissességét és aromáját. A fehér bors finomabb ízt ad, mint a fekete.
Főzd további 2-3 percig alacsony lángon, hogy az ízek összeérjenek.
Ne forrald a mártást túl sokáig, mert széteshet. Az alacsony láng segít megőrizni a sima állagot.
Hagyd kissé hűlni, majd tálald grillezett halhoz, csirkéhez vagy párolt zöldségekhez.
A mártás melegen a legfinomabb, de szobahőmérsékleten is tálalható. Ha sűrűnek találod, adj hozzá egy kis alaplevet vagy tejszínt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.