Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.
A sütőt érdemes légkeveréses fokozaton előmelegíteni a legjobb eredmény érdekében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.
A tésztát érdemes kör alakúra nyújtani, mert így könnyebb lesz félbehajtani. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl vékony, mert akkor átszakadhat.
A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A vöröshagymát aprítsd fel.
A gombát ne mosd meg, hanem papírtörlővel tisztítsd meg, hogy ne szívja meg magát vízzel. Ha a gomba nagyon szennyezett, akkor gyorsan öblítsd le és azonnal töröld szárazra.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a vöröshagymát közepes lángon, amíg üveges lesz.
A vöröshagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet.
Add hozzá a zúzott fokhagymát és a szeletelt gombát, majd pirítsd 5-6 percig, amíg a gomba levet enged és megpuhul.
A fokhagymát a végén add hozzá, mert hamar megég. A gombát addig pirítsd, amíg a leve elpárolog.
Öntsd hozzá a tejszínt, fűszerezd sóval, borssal és tárkonnyal, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik.
A tejszínt forrald fel, majd vedd le a lángot és főzd addig, amíg besűrűsödik. Szárított tárkony helyett használhatsz friss tárkonyt is, ebben az esetben többet tegyél bele.
A mozzarellát reszeld le, és keverd a gombás keverékhez.
Használj alacsony nedvességtartalmú mozzarellát, hogy ne áztassa el a tésztát.
A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor kifolyhat. A széleket alaposan nyomkodd le, hogy ne nyíljon szét sütés közben. A villával való lenyomkodás nem csak dekoratív, de segít a lezárásban is.
Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.
A tojást alaposan verd fel, hogy egyenletesen tudd eloszlatni a tésztán. A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is.
Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal és szórd meg reszelt parmezánnal tálalás előtt.
A hűlés után könnyebben szeletelhető a calzone és nem égeti meg a szád.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.