Tárkonyos-gombás calzone frissen sütve

Tárkonyos-gombás calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amelyet változatos töltelékekkel készítenek. Ez a tárkonyos-gombás változat egy gazdag, fűszeres ízvilágot kínál, amelyben a gomba földes aromája találkozik a tejszínes mártás krémességével és a tárkony friss, kissé citrusos karakterével. A parmezán és a mozzarella sajt még teltebbé teszi az ízélményt. Ha szereted a különleges, fűszeres pizzákat, ezt a calzone-t mindenképp próbáld ki! Tipp: Ha még gazdagabb ízt szeretnél, sütés után frissen aprított petrezselyemmel is megszórhatod.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
580 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizza tészta
200 g Csiperkegomba
150 g Mozzarella sajt
100 ml Tejszín
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Tárkony
50 g Parmezán sajt
10 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    A sütőt érdemes légkeveréses fokozaton előmelegíteni a legjobb eredmény érdekében.

    2

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.

    A tésztát érdemes kör alakúra nyújtani, mert így könnyebb lesz félbehajtani. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl vékony, mert akkor átszakadhat.

    3

    A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A vöröshagymát aprítsd fel.

    A gombát ne mosd meg, hanem papírtörlővel tisztítsd meg, hogy ne szívja meg magát vízzel. Ha a gomba nagyon szennyezett, akkor gyorsan öblítsd le és azonnal töröld szárazra.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a vöröshagymát közepes lángon, amíg üveges lesz.

    A vöröshagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet.

    5

    Add hozzá a zúzott fokhagymát és a szeletelt gombát, majd pirítsd 5-6 percig, amíg a gomba levet enged és megpuhul.

    A fokhagymát a végén add hozzá, mert hamar megég. A gombát addig pirítsd, amíg a leve elpárolog.

    6

    Öntsd hozzá a tejszínt, fűszerezd sóval, borssal és tárkonnyal, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    A tejszínt forrald fel, majd vedd le a lángot és főzd addig, amíg besűrűsödik. Szárított tárkony helyett használhatsz friss tárkonyt is, ebben az esetben többet tegyél bele.

    7

    A mozzarellát reszeld le, és keverd a gombás keverékhez.

    Használj alacsony nedvességtartalmú mozzarellát, hogy ne áztassa el a tésztát.

    8

    A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor kifolyhat. A széleket alaposan nyomkodd le, hogy ne nyíljon szét sütés közben. A villával való lenyomkodás nem csak dekoratív, de segít a lezárásban is.

    9

    Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.

    A tojást alaposan verd fel, hogy egyenletesen tudd eloszlatni a tésztán. A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is.

    10

    Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    11

    Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal és szórd meg reszelt parmezánnal tálalás előtt.

    A hűlés után könnyebben szeletelhető a calzone és nem égeti meg a szád.