Tárkonyos lime vajmártás tálalva

Tárkonyos lime vajmártás

A tárkonyos lime vajmártás egy elegáns és frissítő ízvilágú szósz, amely a klasszikus francia vajmártások technikáját ötvözi a lime és tárkony frissességével. A fehérbor savassága és a vaj krémessége tökéletes egyensúlyt teremt, amely különösen jól illik halakhoz, csirkéhez vagy akár párolt zöldségekhez. Egy különleges vacsorához vagy ünnepi alkalmakra is remek választás, hiszen könnyed, mégis mély ízvilága bármilyen fogást feldob. Ha intenzívebb ízekre vágysz, próbáld meg egy kevés extra lime-lével vagy reszelt parmezánnal még gazdagabbá tenni.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Vaj
30 ml Friss lime lé
1 tk. Lime héj (reszelt)
5 g Friss tárkony
50 ml Fehérbor
50 ml Tejszín
1 db Salotta hagyma
1 csipet
1 csipet Frissen őrölt fehér bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd finomra a salotta hagymát, a tárkonyt pedig vágd apróra.

    A salotta hagyma helyett használhatsz vöröshagymát is, de a salotta íze finomabb és édeskésebb.

    2

    Egy kis lábosban melegítsd fel a fehérbort közepes lángon, és add hozzá az aprított hagymát.

    Száraz fehérbort használj, például Sauvignon Blanc-t vagy Pinot Grigio-t.

    3

    Forrald addig, amíg a folyadék mennyisége körülbelül a felére csökken, hogy intenzívebb ízt kapj.

    Vigyázz, hogy ne égesd oda a hagymát, időnként keverd meg.

    4

    Öntsd hozzá a tejszínt, majd főzd további 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    Használj zsírosabb tejszínt (30% feletti), hogy a mártás szép krémes legyen.

    5

    Vedd le a tűzről, és fokozatosan add hozzá a hideg vajkockákat, folyamatos keverés mellett, hogy krémes állagot kapj.

    Fontos, hogy a vaj hideg legyen, és lassan, egyenként add hozzá, hogy a mártás ne váljon szét.

    6

    Keverd bele a lime levét és a reszelt lime héjat, majd ízesítsd sóval és fehér borssal.

    Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá több lime levet az ízlésednek megfelelően.

    7

    Végül add hozzá az aprított tárkonyt, és keverd el alaposan.

    A tárkonyt csak a legvégén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.

    8

    Szűrd át a mártást egy finom szűrőn, hogy sima és selymes textúrát kapj.

    Ez a lépés opcionális, de selymesebb állagot eredményez.

    9

    Tálald melegen halételekhez, sült csirke mellé vagy párolt zöldségek kísérőjeként.

    A mártást azonnal tálald, mert hamar besűrűsödik.