Tarte tatin túróval, karamellizált almás sütemény leveles tésztával tálalva.

Tarte tatin túróval

A Tarte Tatin egy klasszikus francia desszert, amelyet először a Tatin nővérek készítettek a 19. század végén. A recept a francia vidéki konyhából származik, és azóta világszerte népszerűvé vált. A túrós változat egy friss és ínycsiklandó változata a hagyományos Tarte Tatinnek, amelyben a karamellizált alma és a túró tökéletes harmóniát alkot a leveles tésztával. Az édesség gazdag, mégis könnyed, így ideális választás a családi ebédekhez vagy egy szép vacsorához.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
4 db Alma
250 g Túró
100 g Cukor
50 g Vaj
1 tekercs Leveles tészta
1 tk. Fahéj
1 ek. Citromlé
2 ek. Baracklekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az almákat hámozd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magházukat. A fél almákat szeleteld fel vékonyan.

    A legjobb, ha szilárdabb fajtájú almát választasz, például Granny Smith, mivel az jobban megőrzi a formáját sütés közben.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és add hozzá a cukrot. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor fel nem oldódik, és karamellizálódik.

    A karamellizálásnál ügyelj arra, hogy ne égjen meg a cukor, mert keserű lesz. Ha szükséges, csökkentsd a lángot.

    3

    A karamellhez add hozzá az almát és a fahéjat. Párold 5-7 percig, amíg az alma kicsit megpuhul, de még nem esik szét.

    Ne főzd túl az almát, hogy megőrizze a textúráját és ne legyen túl lágy a végén.

    4

    Egy kerek piteformát vajazd ki, és öntsd bele a karamellizált almát. Az almákat egyenletesen helyezd el a formában.

    A forma méretének megfelelően próbáld egyenletesen elosztani az almát, hogy minden falat egyformán ízletes legyen.

    5

    A túrót keverd össze a citromlével és a baracklekvárral. Az így kapott túrókrémet oszlasd el az alma tetején.

    A túró frissessége kulcsfontosságú, hogy a töltelék krémes és ízletes legyen.

    6

    A leveles tésztát nyújtsd ki, és borítsd a túrós-almás keverékre. A tészta széleit hajtsd be a forma szélére.

    A tészta lehet friss vagy fagyasztott, de mindig hagyd pihenni a tésztát sütés előtt, hogy könnyebb legyen kezelni.

    7

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.

    Ha a tészta túl gyorsan barnulna, takard le egy fóliával, hogy megakadályozd a túlzott sötétedést.

    8

    Amikor a tészta elkészült, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen, friss tejszínhabbal vagy egy kis extra baracklekvárral.

    A Tarte tatin a legjobb melegen, frissen tálalva, mivel a karamell a legfinomabb, ha nem hűl le teljesen.