Tavaszi zöldborsókrémleves tålalva

Tavaszi zöldborsókrémleves

A zöldborsĂł a tavasz egyik legnĂ©pszerƱbb zöldsĂ©ge, mĂĄr a közĂ©pkori konyhĂĄkban is ismert volt. A friss vagy fagyasztott vĂĄltozata kivĂĄlĂłan alkalmas levesek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re, kĂŒlönösen krĂ©mes formĂĄban. A zöld szĂ­ne nemcsak a lĂĄtvĂĄnyt, de a frissessĂ©g Ă­gĂ©retĂ©t is hordozza. A zöldborsĂłkrĂ©mleves a francia konyha technikĂĄit ötvözi a magyar Ă­zlĂ©svilĂĄggal – könnyƱ, gyors, Ă©s tökĂ©letesen beilleszthetƑ egy hĂ©tköznapi vagy akĂĄr ĂŒnnepi menĂŒbe is. Ahogy a borsĂł fƑ, az illata friss tavaszi mezƑkre emlĂ©keztet. Tipp: citromhĂ©j reszelĂ©kkel vagy mentĂĄval Ășj Ă­zdimenziĂłkat adhatunk neki.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
490 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g ZöldborsĂł
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Vaj
⭕ 800 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 150 ml FƑzƑtejszín
⭕ 1 ek. Friss petrezselyem
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s aprĂ­tsd finomra. A zöldborsĂłt, ha fagyasztott, engedd fel szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, majd öblĂ­tsd le.

    Friss zöldborsĂłval mĂ©g finomabb a leves, de fagyasztott borsĂłval is tökĂ©letes eredmĂ©nyt Ă©rhetsz el. Ha fagyasztott borsĂłt hasznĂĄlsz, ne fƑzd tĂșl sokĂĄig, mert elveszĂ­ti a szĂ­nĂ©t.

    2

    Egy közepes méretƱ låbasban olvaszd meg a vajat, majd dinszteld meg rajta a hagymåt 3-4 percig. Add hozzå a fokhagymåt és pirítsd tovåbbi 1 percig.

    A fokhagymåt csak a végén add hozzå, mert könnyen megéghet és keserƱ ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzĂĄ a zöldborsĂłt, keverd ĂĄt, majd öntsd fel az alaplĂ©vel. Forrald fel, Ă©s fƑzd kb. 10-12 percig, amĂ­g a borsĂł megpuhul, de Ă©lĂ©nkzöld szĂ­nĂ©t megƑrzi.

    A zöldborsĂł hamar megfƑ, figyelj rĂĄ, hogy ne fƑzd tĂșl, mert elveszĂ­ti a szĂ©p zöld szĂ­nĂ©t Ă©s az Ă­zĂ©t.

    4

    Vedd le a lĂĄbast a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Tipp: ha igazĂĄn selymes ĂĄllagot szeretnĂ©l, szƱrd ĂĄt a levest egy finom szƱrƑn.

    TurmixolĂĄs elƑtt Ă©rdemes kicsit hƱlni hagyni a levest, hogy ne fröccsenjen szĂ©t.

    5

    Add hozzå a tejszínt, sót, borsot, és keverd el. Melegítsd vissza a levest, de ne forrald fel, hogy a színe és a frissessége megmaradjon.

    A tejszín hozzåadåsåval krémesebb lesz a leves. Ne forrald, mert a tejszín kicsapódhat.

    6

    Tålalåskor szórd meg finomra vågott friss petrezselyemmel és díszítsd néhåny egész zöldborsóval vagy tejszíncsíkkal. Tipp: pirított napraforgómaggal is megbolondíthatod.

    A pirĂ­tott napraforgĂłmag ropogĂłs textĂșrĂĄt Ă©s finom Ă­zt ad a levesnek. MĂĄs magvakkal is kĂ­sĂ©rletezhetsz, pĂ©ldĂĄul tökmaggal.