Tavaszi zöldséges calzone aranybarnára sütve

Tavaszi Zöldséges Calzone

A tavaszi zöldséges calzone egy könnyed, friss változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A ropogós tésztában spárga, cukkini, paprika és újhagyma keveréke található, amelyet krémes ricotta és mozzarella sajt tesz teljessé. Ez a calzone tökéletes választás egy könnyed vacsorára vagy egy egészséges ebédre, amely tele van friss, szezonális zöldségekkel.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
100 g Zöld spárga
100 g Cukkini
100 g Kaliforniai paprika
50 g Újhagyma
200 g Mozzarella sajt
100 g Ricotta sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad.

    3

    Amíg a tészta kel, készítsd elő a zöldségeket: aprítsd fel a spárgát, a cukkinit, a kaliforniai paprikát és az újhagymát.

    A zöldségeket vágd hasonló méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.

    4

    Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymát, és add hozzá a feldarabolt zöldségeket. Közepes lángon süsd 4-5 percig, amíg kissé megpuhulnak.

    A zöldségeket ne süsd túl, mert a sütőben még tovább fognak puhulni.

    5

    Keverd össze a ricottát a reszelt mozzarellával, a friss bazsalikommal és az oregánóval, majd add hozzá a pirított zöldségeket.

    A ricottát lecsepegtetheted, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.

    6

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    7

    A tészta egyik felére kanalazz a zöldséges-sajtos keverékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket tojással is megkenheted, hogy jobban összetapadjanak.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejére a szép szín eléréséhez. A sütőt érdemes előmelegíteni, hogy a tészta megfelelően megsüljön.

    9

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Sütés közben figyelj a calzonéra, és ha nagyon barnulna, takard le alufóliával.

    10

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    A calzone belseje nagyon forró lehet közvetlenül sütés után. Ha rögtön felvágod, könnyen megégetheted magad, és a töltelék is kifolyhat. Hagyd pihenni legalább 5-10 percig.