Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad.
Amíg a tészta kel, készítsd elő a zöldségeket: aprítsd fel a spárgát, a cukkinit, a kaliforniai paprikát és az újhagymát.
A zöldségeket vágd hasonló méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymát, és add hozzá a feldarabolt zöldségeket. Közepes lángon süsd 4-5 percig, amíg kissé megpuhulnak.
A zöldségeket ne süsd túl, mert a sütőben még tovább fognak puhulni.
Keverd össze a ricottát a reszelt mozzarellával, a friss bazsalikommal és az oregánóval, majd add hozzá a pirított zöldségeket.
A ricottát lecsepegtetheted, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a zöldséges-sajtos keverékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket tojással is megkenheted, hogy jobban összetapadjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejére a szép szín eléréséhez. A sütőt érdemes előmelegíteni, hogy a tészta megfelelően megsüljön.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Sütés közben figyelj a calzonéra, és ha nagyon barnulna, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A calzone belseje nagyon forró lehet közvetlenül sütés után. Ha rögtön felvágod, könnyen megégetheted magad, és a töltelék is kifolyhat. Hagyd pihenni legalább 5-10 percig.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.