Tavaszi zöldséges krémleves tálalva

Tavaszi zöldséges krémleves

A tavaszi zöldséges krémleves a friss, szezonális alapanyagok ünnepe, amely tökéletesen illeszkedik a könnyed, vitaminban gazdag tavaszi étrendbe. A leves receptje a francia konyha krémleveses hagyományait követi, de a hazai kerti zöldségek felhasználásával igazán személyessé válik. A zsenge zöldborsó, friss cukkini és édeskés sárgarépa finom összhangja adja a leves lelkét. Az elkészítés titka a zöldségek pirítása, amely segíti az aromák kibontakozását, és a megfelelő arányban hozzáadott zöldségalaplé. A tejszín krémes, lágy textúrát biztosít, anélkül hogy elnehezítené az ételt. Ahogy a tavaszi zöldségek párolódnak, friss, zöld illatok töltik be a konyhát – igazi tavaszi hangulatot teremtve. Ez a leves tökéletes egy könnyed ebédhez, akár előételként vagy főfogásként is megállja a helyét. Ha szeretnéd variálni, tehetsz bele friss zöldfűszereket, például snidlinget vagy petrezselymet, hogy még illatosabbá tedd.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
100 g Sárgarépa
100 g Zöldborsó
100 g Cukkini
150 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldségeket mosd meg, a hagymát aprítsd finomra, a burgonyát, répát és cukkinit hámozd meg (ha szükséges), majd kockázd fel. Tipp: egyforma méretű darabokat vágj, hogy egyenletesen főjenek meg.

    A zöldségek hámozásánál figyelj, hogy a répa külső rétegét alaposan távolítsd el, mert az keserű lehet.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd meg a vajat, majd dinszteld meg benne a hagymát közepes lángon 3-4 perc alatt, míg üveges lesz.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát keresel.

    3

    Add hozzá a sárgarépát, burgonyát és cukkinit, kevergetve pirítsd őket 5 percig, hogy az ízek jobban előjöjjenek.

    A zöldségek pirításával mélyebb, gazdagabb ízt kapsz.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd 15 percig. Ezután add hozzá a zöldborsót, és főzd további 5 percig, amíg minden megpuhul.

    A zöldborsót a végén add hozzá, mert hamar megfő.

    5

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára a levest. Ha túl sűrű lenne, hígítsd kevés alaplével vagy vízzel.

    A leves sűrűségét az alaplé mennyiségével szabályozhatod.

    6

    Add hozzá a tejszínt, sót és borsot, majd keverd el. Főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha laktózmentes diétát követsz, használj növényi tejszínt.

    7

    Tálald melegen, díszítheted pár félretett borsószemmel vagy egy csepp tejszínnel. Kínálhatsz mellé pirított zsemlekockát vagy magvas kenyeret is.

    A pirított zsemlekocka vagy magvas kenyér ropogós textúrát ad a levesnek.