Tejszínes baconös burgonyakrémleves tálalva

Tejszínes baconös burgonyakrémleves

A burgonyaleves a magyar háztartások klasszikus fogása, amelyet gyakran egészítenek ki tejszínnel és különféle fűszerekkel. A bacon hozzáadása egy új szintre emeli a hagyományos ízeket – ropogós textúrája remek kontrasztot ad a krémes állaghoz. A 20. században vált igazán népszerűvé a burgonyakrémleves, elsősorban a gyors elkészíthetősége és a tápláló összetevők miatt. Ahogy a leves fő, a bacon illata betölti a konyhát, megalapozva a hangulatot egy otthonos étkezéshez. Tipp: egy kevés reszelt sajt vagy friss snidling a tetején még különlegesebbé teszi ezt a fogást.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
690 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Bacon
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg és vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, aprítsd fel. A bacont vágd apró csíkokra vagy kockákra.

    A burgonya egyenletes méretűre vágása biztosítja, hogy egyszerre főjenek meg.

    2

    Egy lábasban süsd meg a bacont saját zsírján, míg ropogós nem lesz. Szedd ki papírtörlőre, hogy lecsöpögjön. A visszamaradt zsiradékon és vajon párold meg a hagymát 3-4 percig.

    A bacon zsírját érdemes megtartani, mert remek alapot ad a levesnek. Ha túl sok zsír maradt, önts le belőle egy keveset.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még 1 percig, majd add hozzá a burgonyát. Keverd át, majd öntsd fel az alaplével, és főzd 20 percig, míg a burgonya teljesen megpuhul.

    Ügyelj, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a levesnek.

    4

    Ha megpuhult, vedd le a tűzről és botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha extra selymes textúrára vágysz, szűrd át a levest egy finom szűrőn.

    Pürésítéskor légy óvatos, mert a forró leves fröcsöghet. Kezdd alacsony fokozaton.

    5

    Add hozzá a tejszínt, ízesítsd sóval és borssal, majd melegítsd vissza, de ne forrald fel.

    A tejszín hozzáadása után a leves könnyen kifuthat, ezért figyelj rá és tartsd alacsonyan a lángot.

    6

    Tálaláskor szórd meg a tetejét a ropogós baconnel és csorgass rá egy kevés tejszínt. Tipp: kínálhatod sajtos pirítóssal vagy friss kenyérrel.

    A bacont közvetlenül tálalás előtt szórd a levesre, hogy ropogós maradjon.