Tejszínes brokkoli-karfiolkrémleves tálalva

Tejszínes brokkoli-karfiolkrémleves

A brokkoli és a karfiol régóta részei az európai konyhának, különösen a mediterrán és kelet-európai régiókban. E két zöldség remekül kombinálható, és a 20. század második felében vált igazán népszerűvé a krémlevesek formájában. A tejszínes brokkoli-karfiolkrémleves különösen hideg napokon került az asztalra, mivel nemcsak tápláló, hanem melengető is. A krémleves titka az alapanyagok megfelelő dinsztelésében és pürésítésében rejlik. A hagyma, fokhagyma és vaj hármasa adja meg az alapízt, amit a brokkoli és karfiol tesz teljessé. A tejszín selymessé és lággyá varázsolja az állagot, míg a szerecsendió fűszeres mélységet kölcsönöz. A konyha megtelik gőzölgő aromákkal, miközben a brokkoli és karfiol párolódik. Ez a leves ideális választás hétköznapi ebédekre, vacsorákra, de akár előételként is megállja a helyét. Szeretnél variálni rajta? Adj hozzá pirított magvakat vagy reszelt sajtot a tetejére!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
840 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
300 g Brokkoli
300 g Karfiol
1000 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csipet Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a brokkolit és a karfiolt, majd szedd kisebb rózsáira. A hagymát és a fokhagymát aprítsd finomra. Tipp: ha fagyasztott zöldséget használsz, előbb engedd fel őket.

    A brokkolit és a karfiolt áztasd sós vízben pár percig, hogy eltávolítsd a rejtett rovarokat.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a vajat, és dinszteld meg rajta a vöröshagymát 3-4 perc alatt közepes lángon, amíg üveges nem lesz.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát keresel.

    3

    Add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, hogy kiadja az aromáját.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megég és keserű lesz.

    4

    Tedd a lábasba a brokkoli- és karfiolrózsákat, kevergetve párold őket 4-5 percig, hogy enyhén megpiruljanak és még ízletesebbek legyenek.

    Ez a pirítási lépés kiemeli a zöldségek édes ízét.

    5

    Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon 15-20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad.

    6

    Turmixold simára a levest botmixerrel, amíg krémes állagot nem kapsz. Tipp: ha selymesebb levest szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.

    Ha nincs botmixered, használhatsz hagyományos turmixgépet is, de légy óvatos a forró leves miatt.

    7

    Add hozzá a tejszínt, a sót, borsot és a szerecsendiót. Keverd össze, majd főzd még 2-3 percig, hogy összeérjenek az ízek.

    A szerecsendió finom, meleg ízt ad a levesnek, de ne vidd túlzásba.

    8

    Tálald melegen, díszítésként használhatsz néhány egészben hagyott brokkoli- vagy karfiolrózsát, vagy egy csepp tejszínt a tetején.

    Pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal is megszórhatod a tetejét.