Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
Az élesztő felfuttatásához a langyos víz egy részében oldd fel a cukrot, majd add hozzá az élesztőt. Hagyd állni 5-10 percig, amíg felhabosodik.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet a 25-30°C. Ha nincs elég meleg hely, tedd a tésztát a sütőbe, amit előtte 50°C-ra melegítettél fel, majd kikapcsoltad.
Amíg a tészta kel, aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben pirítsd üvegesre egy kevés olívaolajon.
A vöröshagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.
Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd közepes lángon, amíg aranybarnára sül. Szórd rá az oregánót, a bazsalikomot és a fehérborsot.
A gombát ne sózd meg a pirítás elején, mert akkor sok vizet enged és párolódni fog, nem pirulni.
Öntsd rá a tejszínt, keverd össze, és főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Használhatsz zsírszegényebb tejszínt is, de a magasabb zsírtartalmú tejszín krémesebb állagot eredményez.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a tejszínes gombás töltelékből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket tojással is megkenheted, mielőtt összenyomod, így jobban összetapadnak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett tejjel is megkenheted a calzone tetejét, de a tojás szebb színt ad.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a calzone teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha túl hamar vágod fel, a forró gőz megégethet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.