Tejszínes-gombás-fokhagymás focaccia tálalva

Tejszínes-gombás-fokhagymás focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amelyet a mediterrán konyha szerelmesei nagyra értékelnek. A tejszínes-gombás-fokhagymás változat különleges és gazdag ízvilágot kínál, a gomba, fokhagyma és tejszín kombinációja tökéletesen illeszkedik a puha tésztához. Ez az étel ideális köretként, vagy akár könnyed vacsoraként is tálalható, és egy friss salátával igazán különlegessé válik.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor
200 g Gomba
3 gerezd Fokhagyma
100 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztíthatja.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és nem ragad a kezedhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de csak óvatosan!

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat érdemes vékonyan kiolajozni, hogy a tészta ne ragadjon bele. A meleg hely lehet a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy radiátor közelében.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit érdemes sütőpapírral is kibélelni, hogy biztosan ne ragadjon le a focaccia.

    5

    A gombát vágd szeletekre, a fokhagymát hámozd meg és vágd apróra.

    A gomba fajtája ízlés szerint változtatható. Csiperke, barna csiperke vagy akár erdei gombák is használhatók.

    6

    Egy serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsd meg a gombát és a fokhagymát, amíg a gomba megpuhul és enyhén megpirul (kb. 5-7 perc).

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert a gomba párolódni fog ahelyett, hogy pirulna. Inkább több részletben pirítsd meg.

    7

    Add hozzá a tejszínt a gombához, és keverd össze, majd főzd még 2-3 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

    A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is, ha laktózmentes verziót szeretnél.

    8

    A gombás-tejszínes keveréket helyezd egyenletesen a tésztára, majd nyomkodd meg enyhén a tésztát, hogy a hozzávalók beágyazódjanak.

    A tésztát az ujjaddal is benyomkodhatod, hogy mélyedéseket hozz létre, amikben a gombás szósz meg tud ülni.

    9

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért érdemes figyelni a focaccia színét. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    Ha nehezen szeletelhető, érdemes egy éles, recés késsel próbálkozni.