A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztíthatja.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és nem ragad a kezedhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de csak óvatosan!
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tálat érdemes vékonyan kiolajozni, hogy a tészta ne ragadjon bele. A meleg hely lehet a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy radiátor közelében.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
A tepsit érdemes sütőpapírral is kibélelni, hogy biztosan ne ragadjon le a focaccia.
A gombát vágd szeletekre, a fokhagymát hámozd meg és vágd apróra.
A gomba fajtája ízlés szerint változtatható. Csiperke, barna csiperke vagy akár erdei gombák is használhatók.
Egy serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsd meg a gombát és a fokhagymát, amíg a gomba megpuhul és enyhén megpirul (kb. 5-7 perc).
Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert a gomba párolódni fog ahelyett, hogy pirulna. Inkább több részletben pirítsd meg.
Add hozzá a tejszínt a gombához, és keverd össze, majd főzd még 2-3 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is, ha laktózmentes verziót szeretnél.
A gombás-tejszínes keveréket helyezd egyenletesen a tésztára, majd nyomkodd meg enyhén a tésztát, hogy a hozzávalók beágyazódjanak.
A tésztát az ujjaddal is benyomkodhatod, hogy mélyedéseket hozz létre, amikben a gombás szósz meg tud ülni.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért érdemes figyelni a focaccia színét. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
Ha nehezen szeletelhető, érdemes egy éles, recés késsel próbálkozni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.