A karfiolt mosd meg, és vágd fel kisebb rózsákra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, és aprítsd fel őket.
A karfiolt áztasd be sós vízbe pár percre, hogy eltávolítsd a rejtett bogarakat.
Egy nagy lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, és pirítsd üvegesre, körülbelül 4-5 percig. A fokhagymát is tedd bele, és pirítsd további 1-2 percig.
A hagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. Fontos, hogy üvegesre párold.
Add hozzá a felvágott karfiolt, és pirítsd 3-4 percig. Fűszerezd sóval és borssal, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Keverd jól össze.
A karfiolt enyhén megpirítva intenzívebb ízt kapunk a levesben.
Miután felforrt, csökkentsd a hőt, és főzd lefedve 20-25 percig, amíg a karfiol teljesen megpuhul.
Főzés közben ellenőrizd a karfiol puhaságát. Ha könnyen szétesik, akkor kész.
Amikor a karfiol megpuhult, vedd le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrűnek találod, egy kis alaplevet vagy vizet is adhatsz hozzá.
A pürésítésnél figyelj, hogy ne maradjanak benne karfiol darabok, a leves legyen teljesen sima.
Add hozzá a tejszínt, és keverd jól össze. Kóstold meg, és szükség szerint ízesítsd tovább sóval, borssal.
A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is a vegán verzióhoz. A leveset tálaláskor megszórhatod pirított mandulával vagy dióval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.