Téli almás torta tálalva

Téli almás torta

A téli almás torta a hideg hónapok egyik legkedveltebb desszertje, amely az alma frissességét és a fahéj meleg ízét egyesíti. Ez a torta nemcsak finom, hanem az illata is betölti az egész konyhát, igazi ünnepi hangulatot teremtve. Az alma és a fahéj kombinációja különleges téli ízvilágot nyújt, ami tökéletes választás családi összejövetelekre vagy egyszerű hétvégi desszertként. A ropogós alma és a puha tészta harmonikus párosítása mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Alma
200 g Liszt
150 g Cukor
100 g Vaj
2 db Tojás
1 tk. Fahéj
1 tk. Sütőpor
1 ek. Citromlé
100 ml Tej
20 g Porcukor (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral vagy vajazd ki és lisztezd meg.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a tészta egyenletesen süljön meg. Ha sütőpapírt használsz, könnyebb lesz a tortát kivenni a formából. A kivajazás és lisztezés is megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    2

    Hámozd meg az almákat, szeleteld vékonyra, majd locsold meg a citromlével, hogy ne barnuljanak meg.

    A vékony szeletek egyenletesebben sülnek át. A citromlé nem csak a barnulást akadályozza meg, hanem friss, savanykás ízt is ad az almának.

    3

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a fahéjat.

    A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon a tésztában, így a torta szép magas lesz.

    4

    Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat egyenként, alaposan elkeverve.

    A vaj és a cukor alapos habosítása kulcsfontosságú a könnyű és puha tésztához. A tojásokat egyenként add hozzá, hogy a tészta ne csapódjon ki.

    5

    Fokozatosan keverd bele a száraz hozzávalókat a vajas keverékbe, majd öntsd hozzá a tejet, hogy lágy tésztát kapj.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a torta.

    6

    Öntsd a tészta felét a tortaformába, simítsd el, majd helyezd rá az almaszeletek felét. Fedd be a maradék tésztával, és rendezd a tetejére a maradék almát.

    Az almaszeletek egyenletes elosztása biztosítja, hogy minden szelet tortában legyen alma. Kicsit nyomkodd bele az almákat a tésztába, hogy ne csússzanak le a tetejéről sütés közben.

    7

    Süsd a tortát 40-45 percig, vagy amíg a beleszúrt tű tisztán kijön. Hűtsd ki teljesen, mielőtt kiveszed a formából.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tortát teljesen ki kell hűteni, mielőtt kivesszük a formából, különben könnyen összetörhet.

    8

    Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és díszítheted extra almaszeletekkel vagy fahéjjal.

    A porcukorral való megszórás esztétikusabbá teszi a tortát. A díszítéshez használhatsz karamellöntetet, tejszínhabot vagy akár egy gombóc vaníliafagylaltot is.