Teljes kiƑrlĂ©sƱ perec tĂĄlalva

Teljes kiƑrlĂ©sƱ perec

A teljes kiƑrlĂ©sƱ perec egy egĂ©szsĂ©ges alternatĂ­vĂĄja a hagyomĂĄnyos perecnek, amely a ropogĂłs tĂ©sztĂĄt ötvözi a teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt gazdag tĂĄpanyagaival. A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt kĂŒlönösen gazdag rostban, Ă©s segĂ­t fenntartani a stabil vĂ©rcukorszintet. Ez a recept ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lehet azok szĂĄmĂĄra, akik szeretnĂ©nek egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄkat keresni a pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek között.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt
⭕ 20 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 250 ml Meleg víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 l VĂ­z a fƑzĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tĂĄlban keverd össze a teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztet Ă©s a sĂłt.

    A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt nehezebb, mint a fehĂ©r liszt, ezĂ©rt a tĂ©szta lehet, hogy több folyadĂ©kot igĂ©nyel.

    2

    A meleg vĂ­zhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele a szĂĄraz Ă©lesztƑt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztƑ felfusson.

    A vĂ­z legyen langyos, ne forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztƑt. Ha 10 perc utĂĄn nem habosodik az Ă©lesztƑ, akkor valĂłszĂ­nƱleg nem jĂł, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.

    3

    Öntsd az Ă©lesztƑs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂ­g sima Ă©s rugalmas lesz.

    A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt több folyadĂ©kot vesz fel, mint a fehĂ©r liszt, ezĂ©rt lehet, hogy több vĂ­zre lesz szĂŒksĂ©ged. A tĂ©sztĂĄt addig dagaszd, amĂ­g elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș lesz.

    4

    FormĂĄzz belƑle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba. Takard le egy nedves konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd pihenni meleg helyen körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.

    A nedves konyharuha megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta kiszĂĄradjon. A meleg hely lehet a sĂŒtƑ, amit elƑzƑleg nagyon alacsony hƑfokon bekapcsoltĂĄl, majd kikapcsoltad.

    5

    Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd ki a munkafelĂŒletre, Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.

    A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A hengerek legyenek egyenletes vastagsĂĄgĂșak, hogy a perecek egyenletesen sĂŒljenek meg.

    6

    Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂ­zben blanszĂ­rozd a pereceket 1-2 percig, majd szedd ki Ƒket szƱrƑkanĂĄllal.

    A szĂłdabikarbĂłna segĂ­t, hogy a perecek szĂ©p barna szĂ­nt kapjanak Ă©s ropogĂłsabbak legyenek. A blansĂ­rozĂĄs ne tartson tovĂĄbb 2 percnĂ©l, mert a perecek tĂșl puhĂĄk lesznek.

    7

    Helyezd a pereceket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire. ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 200°C-on sĂŒsd 20-25 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj rĂĄjuk. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ƒket alufĂłliĂĄval.

    8

    Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!

    A pereceket légmentesen zåródó dobozban tårolhatod, hogy ne szåradjanak ki.