Egy tĂĄlban keverd össze a teljes kiĆrlĂ©sƱ lisztet Ă©s a sĂłt.
A teljes kiĆrlĂ©sƱ liszt nehezebb, mint a fehĂ©r liszt, ezĂ©rt a tĂ©szta lehet, hogy több folyadĂ©kot igĂ©nyel.
A meleg vĂzhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele a szĂĄraz Ă©lesztĆt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztĆ felfusson.
A vĂz legyen langyos, ne forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztĆt. Ha 10 perc utĂĄn nem habosodik az Ă©lesztĆ, akkor valĂłszĂnƱleg nem jĂł, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.
Ăntsd az Ă©lesztĆs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂvaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂg sima Ă©s rugalmas lesz.
A teljes kiĆrlĂ©sƱ liszt több folyadĂ©kot vesz fel, mint a fehĂ©r liszt, ezĂ©rt lehet, hogy több vĂzre lesz szĂŒksĂ©ged. A tĂ©sztĂĄt addig dagaszd, amĂg elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș lesz.
FormĂĄzz belĆle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba. Takard le egy nedves konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd pihenni meleg helyen körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta kiszĂĄradjon. A meleg hely lehet a sĂŒtĆ, amit elĆzĆleg nagyon alacsony hĆfokon bekapcsoltĂĄl, majd kikapcsoltad.
Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂtsd ki a munkafelĂŒletre, Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.
A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A hengerek legyenek egyenletes vastagsĂĄgĂșak, hogy a perecek egyenletesen sĂŒljenek meg.
Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂzben blanszĂrozd a pereceket 1-2 percig, majd szedd ki Ćket szƱrĆkanĂĄllal.
A szĂłdabikarbĂłna segĂt, hogy a perecek szĂ©p barna szĂnt kapjanak Ă©s ropogĂłsabbak legyenek. A blansĂrozĂĄs ne tartson tovĂĄbb 2 percnĂ©l, mert a perecek tĂșl puhĂĄk lesznek.
Helyezd a pereceket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire. ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben 200°C-on sĂŒsd 20-25 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆ tĂpusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj rĂĄjuk. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ćket alufĂłliĂĄval.
Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!
A pereceket légmentesen zåródó dobozban tårolhatod, hogy ne szåradjanak ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.