Teljes kiőrlésű rozsfocaccia tálalva

Teljes kiőrlésű rozsfocaccia

A focaccia egy hagyományos olasz kenyér, amely már az ókori Róma idején is népszerű volt. A teljes kiőrlésű rozslisztből készült változata gazdag ízeket ad a focacciának, ami tökéletes választás egy ínycsiklandó étkezéshez. A rozmaring és az olívaolaj kombinációja tökéletesen illik a friss tésztához. Ez a recept könnyedén elkészíthető otthon, és garantáltan mindenki imádni fogja a friss kenyér ízét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
500 g Teljes kiőrlésű rozsliszt
10 g
2 ág Friss rozmaring
20 ml Olívaolaj (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl forró, az élesztő elpusztul. Ha túl hideg, nem indul be a folyamat.

    2

    Közben egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű rozslisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.

    A rozsliszt másképp viselkedik, mint a búzaliszt, ezért lehet, hogy több folyadékra lesz szükséged. Fokozatosan adagold a vizet, amíg a tészta össze nem áll.

    3

    A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.

    A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.

    4

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.

    A rozstészta hajlamos ragadni, ezért ne spórolj a liszttel.

    5

    A tésztára szórd rá a friss rozmaringot és locsold meg olívaolajjal.

    Használhatsz más fűszereket is, például kakukkfüvet, oregánót, vagy akár fokhagymát is.

    6

    Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    7

    Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.

    A rozsfocaccia remekül illik levesekhez, salátákhoz, vagy akár önmagában is fogyasztható.