Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti az élesztőt, a túl alacsony pedig nem aktiválja.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, mert így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a pogácsa tésztája is levelesebb lesz.
Aprítsd fel a tepertőt, és keverd össze a tejföllel, hogy egy krémes állagot kapj.
A tepertőt minél apróbbra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában. Ha túl száraz a tepertő, adj hozzá egy kis zsírt a tejföl mellé.
Add hozzá a tojást, a felfuttatott élesztőt és a tepertős keveréket a liszthez, majd alaposan gyúrd össze.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat érdemes megismételni 2-3 alkalommal, közben pihentetve a tésztát, hogy igazán leveles legyen a pogácsa.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel, és könnyebb lesz vele dolgozni. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztát gyúrd össze újra, és szaggasd ki, de ne dolgozd túl sokat, mert a pogácsa kemény lehet.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojáshoz adhatsz egy csipet sót vagy egy kevés tejet, hogy szebb színe legyen a pogácsának.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a pogácsa ne égjen meg. Ha nagyon gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és ízletes állaggal.
A pogácsa frissen az igazi, de ha marad, légmentesen zárd le, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.