Tepertős pogácsa tálalva

Tepertős pogácsa

A tepertős pogácsa egy hagyományos magyar sós sütemény, amely generációk óta népszerű. A tepertő gazdag íze és a hajtogatott, omlós tészta teszi ezt a pogácsát különlegessé. Különösen kedvelt az ünnepi asztalokon, családi összejöveteleken és vendégváróként. Ez a recept garantáltan siker lesz, hiszen a ropogós külső és a puha, szaftos belső tökéletes párosítás. A tepertő egyedi ízvilága miatt ezt a pogácsát mindenképpen érdemes kipróbálni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
250 g Tepertő
100 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti az élesztőt, a túl alacsony pedig nem aktiválja.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, mert így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a pogácsa tésztája is levelesebb lesz.

    3

    Aprítsd fel a tepertőt, és keverd össze a tejföllel, hogy egy krémes állagot kapj.

    A tepertőt minél apróbbra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában. Ha túl száraz a tepertő, adj hozzá egy kis zsírt a tejföl mellé.

    4

    Add hozzá a tojást, a felfuttatott élesztőt és a tepertős keveréket a liszthez, majd alaposan gyúrd össze.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat érdemes megismételni 2-3 alkalommal, közben pihentetve a tésztát, hogy igazán leveles legyen a pogácsa.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel, és könnyebb lesz vele dolgozni. Meleg helyen gyorsabban megkel.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztát gyúrd össze újra, és szaggasd ki, de ne dolgozd túl sokat, mert a pogácsa kemény lehet.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz adhatsz egy csipet sót vagy egy kevés tejet, hogy szebb színe legyen a pogácsának.

    9

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a pogácsa ne égjen meg. Ha nagyon gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és ízletes állaggal.

    A pogácsa frissen az igazi, de ha marad, légmentesen zárd le, hogy ne száradjon ki.