Tex-Mex hamburger jalapeño paprikával

Tex-Mex Hamburger

A Tex-Mex hamburger a mexikói és amerikai ízvilág találkozása, amely a fűszeres taco fűszereket és a klasszikus szaftos marhahúst ötvözi. Az 1980-as években kezdett elterjedni az USA déli államaiban, különösen Texasban, ahol a mexikói hatás erőteljesen befolyásolta az ételek ízvilágát. A jalapeño paprika és a koriander frissessége tökéletesen kiegészíti a grillezett hús gazdag ízét, míg az avokádó krémessége lágyítja az összhatást. Ha szereted a pikáns, karakteres ételeket, ez a burger biztosan a kedvenced lesz!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Hamburger zsemle
400 g Marhahús (darált)
2 szelet Cheddar sajt
2 levél Jégsaláta
1 db Paradicsom
1 db Vöröshagyma
1 db Jalapeño paprika
1 db Avokádó
1 ek. Taco fűszerkeverék
50 g Fekete bab (konzerv)
1 tk. Pirospaprika por
1 db Lime
5 g Koriander (friss)
2 ek. Tejföl
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomot, a vöröshagymát és a jalapeño paprikát vágd vékony szeletekre. Az avokádót pucold meg, és vágd szeletekre, majd locsold meg a lime levével, hogy ne barnuljon meg.

    A vöröshagymát felhasználás előtt áztasd hideg vízbe pár percig, hogy enyhébb legyen az íze.

    2

    A darált marhahúst keverd össze a taco fűszerkeverékkel, pirospaprika porral, sóval és borssal. Formázz belőle két egyenlő méretű pogácsát.

    Ne dolgozd túl a húst, mert kemény lesz a végeredmény. Óvatosan keverd össze a fűszerekkel.

    3

    Forrósíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepesen magas hőfokra, és egy kevés olívaolajat téve rá süsd a húspogácsákat oldalanként kb. 3-4 percig, amíg szép barnák nem lesznek.

    A pogácsák közepébe nyomj egy kis mélyedést, így sütés közben nem fognak púposodni.

    4

    Az utolsó percben helyezz egy szelet cheddar sajtot a húsra, hogy szépen ráolvadjon.

    A sajtot fedővel letakarva gyorsabban ráolvaszthatod a húsra.

    5

    A hamburgerzsemléket vágd félbe, és pirítsd meg a belső oldalukat egy száraz serpenyőben vagy grillen kb. 1 percig.

    A zsemléket vajjal megkenve még finomabbá teheted.

    6

    Kend meg a zsemle alsó részét tejföllel, majd helyezd rá a jégsalátát és a húspogácsát.

    A tejföl helyett használhatsz avokádókrémet is a még mexikóibb ízvilágért.

    7

    Helyezd rá a paradicsomszeleteket, a vöröshagymát, a fekete babot és a jalapeño paprikát.

    A jalapeño mennyiségével óvatosan bánj, ha nem szereted a túl csípős ízeket. Kezdd kevesebbel, és kóstold meg, mielőtt többet adnál hozzá.

    8

    Tedd rá az avokádószeleteket, szórd meg friss korianderrel, majd zárd le a zsemlével.

    Az avokádó ne legyen se túl kemény, se túl puha. Ha nincs friss koriander, petrezselyemmel is helyettesítheted.

    9

    Azonnal tálald, hogy az ízek és az állag tökéletes legyen.

    Kínálj mellé tortillachipset és salsát.