A garnélát aprítsd finomra. A fokhagymát, gyömbért reszeld le, az újhagymát karikázd fel. Egy tálban keverd össze a garnélát, zúzott fokhagymát, gyömbért, újhagymát, tamarind pasztát, hal szószt, barnacukrot és szezámolajat.
A garnélát érdemes konyhai papírtörlővel alaposan leszárítani, hogy a töltelék ne legyen túl vizes.
Dolgozd jól össze a keveréket, és pihentesd 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. A tamarind édessége és savanyúsága különleges karaktert ad a tölteléknek.
A pihentetés alatt a töltelék állaga is javul, könnyebb lesz vele dolgozni.
Helyezz egy wonton tésztalapot egy sima felületre. A közepére kanalazz egy teáskanálnyi tölteléket. A széleket nedvesítsd be, majd hajtsd félbe, és nyomd össze. Tipp: a levegőt nyomd ki, hogy főzés közben ne nyíljon szét.
A wonton lapok gyorsan kiszáradnak, ezért takard le őket nedves konyharuhával, amíg nem dolgozol velük.
Egy serpenyőben melegíts növényi olajat. Süsd a dumplingokat az aljukon aranybarnára 2-3 perc alatt.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert akkor a dumplingok nem sülnek egyenletesen.
Önts hozzá 100 ml vizet, fedd le, és párold 5-6 percig. Ezután vedd le a fedőt, és pirítsd további 1 percig, hogy ropogós aljuk legyen.
A párolás segít, hogy a tészta teljesen megfőjön, a pirítás pedig ropogós textúrát ad.
Tálald frissen, akár szójaszószos vagy enyhén csípős tamarindmártással. Szórd meg aprított újhagymával díszítésként.
A mártás ízét variálhatod lime lével, chilivel vagy más fűszerekkel.
Tipp: A tamarind és barnacukor egyensúlya fontos – ne legyen se túl édes, se túl savanyú. Kóstolás után finomíts az arányokon.
Ha nincs barnacukrod, használhatsz helyette mézet vagy más természetes édesítőt.
A maradék dumplingokat lefagyaszthatod nyersen. Elkészítéskor közvetlenül a fagyasztóból is párolhatod-sütheted.
Fagyasztás előtt helyezd a dumplingokat egy tálcára, hogy ne ragadjanak össze.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.