Tiganopsomo feta sajttal és fokhagymával tálalva, aranybarna, ropogós réteggel

Tiganopsomo feta és fokhagymával

A tiganopsomo a görög konyha egyik egyszerű, mégis rendkívül ínycsiklandó étke, melyet hagyományosan olívaolajjal és fokhagymával készítenek. Az étel a görög falvak egyszerű, mégis gazdag ízeire emlékeztet, és azóta vált nemcsak reggeli étellé, hanem étkezések közbeni harapnivalóvá is. A feta sajt és a fokhagyma kombinációja adja meg az étel karakterét, ami a ropogós kenyérrel tökéletes harmóniát alkot. Technikai tanács: A tésztát érdemes ne túl vékonyra nyújtani, hogy biztosan puha maradjon a belseje, miközben kívül ropogós. Az olívaolaj és a fokhagyma illata az egész konyhát betölti, és garantálja, hogy senki nem tud majd ellenállni a frissen készült tiganopsomónak.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
10 g Élesztő
1 tk.
3 ek. Olívaolaj
300 ml Meleg víz
150 g Feta sajt
3 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss oregánó

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vizet egy tálban keverd el az élesztővel és egy csipet cukorral, majd hagyd 10 percig állni, amíg az élesztő felfut. A víz ne legyen túl forró, mert megölheti az élesztőt!

    Ha nem látod, hogy az élesztő habosodik, akkor valószínűleg nem volt elég meleg a víz, vagy az élesztő nem volt friss.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne legyen túl kemény a tészta.

    Ne gyúrd túl a tésztát, hogy ne legyen kemény. Ha túl ragadós, lisztezheted a munkafelületet.

    3

    Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1-1,5 órán keresztül, amíg a duplájára nő. Ha gyorsítani szeretnéd, meleg helyre tedd, például a sütőbe, amit előmelegítesz egy kis hőmérsékleten.

    A tészta akkor lesz kész, amikor az ujjad belenyomására nem ugrik vissza, hanem az alakja megmarad.

    4

    Amíg a tészta kel, morzsolj bele 150 g feta sajtot, majd törd össze a fokhagymát. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz egy kis friss oregánót is.

    A feta sajt édes, sós ízét a fokhagyma és az oregánó remekül kiegészíti.

    5

    Miután a tészta megkelt, borítsd egy tiszta felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra. Egy serpenyőben egy kis olívaolajat hevíts fel, és tedd bele a kinyújtott tésztát. Süsd 3-4 percig mindkét oldalát, amíg aranybarna nem lesz.

    Ne tegyél túl sok tésztát a serpenyőbe egyszerre, hogy egyenletesen megsülethessen.

    6

    Miután a tészta mindkét oldalát megsütötted, szórd meg a feta sajttal és a fokhagymás keverékkel, majd hagyd, hogy a sajt egy kicsit megolvadjon. Tálalás előtt szórd meg egy kis friss oregánóval.

    A sajt könnyen megolvad a forró tésztán, így biztos lehetsz benne, hogy finom, lágy állaga lesz.