Melegítsd fel a tejet kézmelegre, majd morzsold bele az élesztőt és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd pihenni 10 percig, amíg felfut. Ez elindítja az élesztőgombák működését.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőgombákat. A kézmeleg hőmérséklet ideális a felfutáshoz. Ha 10 perc után nem fut fel, az élesztő valószínűleg nem jó, és újat kell használni.
A lisztet szitáld át egy tálba, add hozzá a sót, a maradék cukrot, és keverd össze. Ez biztosítja az egyenletes édes íz- és textúraalapot.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A só fontos a tészta ízéhez, és szabályozza az élesztő működését.
Keverd hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot, majd fokozatosan adagold hozzá a Tokaji bort. Gyúrd simára a tésztát. A bor enyhén savas karaktere segíti a kelesztést, és különleges aromát ad.
A vajat ne forrón add hozzá, mert az is árthat az élesztőnek. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és sima, rugalmas lesz.
Áztasd be a mazsolát a maradék borba vagy langyos vízbe, majd csepegtesd le. Add hozzá a kandírozott narancshéjjal együtt a tésztához, és dolgozd bele egyenletesen.
A mazsola beáztatása megakadályozza, hogy kiszívja a nedvességet a tésztából. A kandírozott narancshéjat apróra vágva könnyebb eldolgozni a tésztában.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán keresztül, míg a duplájára nő. Tipp: egy enyhén meleg sütő is kiváló hely a kelesztéshez.
A tésztát letakarva kell keleszteni, hogy ne száradjon ki a teteje. Ha a sütőben keleszted, ne legyen túl meleg (max. 30-40°C).
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, formázd meg klasszikus stollen alakúra: hosszúkás, enyhén félbehajtott forma. Helyezd sütőpapíros tepsire.
A tésztát óvatosan formázd, hogy ne nyomd ki belőle a levegőt. A félbehajtott forma a stollen jellegzetes megjelenését adja.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd 35-40 percig, míg aranybarnára sül. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, takard le alufóliával.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért érdemes figyelni a stollent. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy belül is átsüljön.
A frissen sült stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg bőven porcukorral. Ez megőrzi a frissességet és ünnepi külsőt ad.
A vaj segít megtartani a stollen nedvességtartalmát, a porcukor pedig ünnepi külsőt kölcsönöz neki. A porcukrot vastagon szórd meg, hogy szép fehér réteg alakuljon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.