Tökmagos croissant tálalva

Tökmagos croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb süteménye, amelyet számtalan variációban elkészíthetünk. A tökmagos croissant egy egészségesebb alternatíva, amely a tökmagnak köszönhetően gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, miközben megőrzi a klasszikus croissant könnyed és réteges textúráját. A teljes kiőrlésű liszt és a mandulaliszt segít abban, hogy a tészta puha és omlós maradjon. Kiváló választás azok számára, akik szeretik az egészségesebb péksüteményeket, de nem akarnak kompromisszumot kötni az íz terén. Ha szeretnél egy táplálóbb alternatívát a klasszikus croissanthoz, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Mandulaliszt
50 g Tápiókaliszt
120 g Vaj
2 db Tojás
100 ml Tej
40 g Méz
7 g Szárított élesztő
30 g Tökmag
5 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése fontos, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg. A sütőpapír megakadályozza, hogy leragadjanak.

    2

    Egy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a mandulalisztet, a tápiókalisztet és a tökmagot.

    Ha nincs mandulaliszt, helyettesítheted finomra darált mandulával.

    3

    Adj hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    Fontos, hogy a vaj nagyon hideg legyen, mert így lesz a croissant tésztája leveles.

    4

    Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojásokat, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Ha az élesztő nem fut fel 5 perc alatt, valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    5

    Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a croissant.

    6

    A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    Éles késsel vagy pizzavágóval könnyebb egyenletes háromszögeket vágni.

    7

    Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A croissant-okat lazán tekerd fel, hogy legyen helyük kelni.

    8

    Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.

    A keléshez tedd őket meleg helyre, például a sütő közelébe.

    9

    Kend meg a tetejüket tojással, majd szórd meg tökmaggal.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy tejszínt is.

    10

    Süsd a croissantokat 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    11

    Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!

    A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetők. Ha másnapra marad, érdemes kicsit átmelegíteni.