Frissen sült tökmagos pogácsa

Tökmagos pogácsa

A tökmagos pogácsa a magyar konyha egyik legnépszerűbb sós süteménye. Már a régi időkben is a vendégváró asztalok elengedhetetlen eleme volt, különösen falusi lakodalmakon és családi összejöveteleken. A tészta puhaságát a vaj és a tejföl adja, míg a tökmag karakteres ízt kölcsönöz neki. Egy egyszerű, mégis különleges recept, amely minden generáció kedvence. Kiváló választás sós rágcsálnivalónak, borkorcsolyának vagy egy finom leves mellé kísérőnek. Ha szeretnéd még ízletesebbé tenni, próbálj meg egy kevés reszelt sajtot is szórni a tetejére a sütés előtt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
250 g Vaj
200 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Tökmag
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az tönkreteszi az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat, hogy a tészta omlós legyen.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb legyen. A hideg vaj fontos az omlós tésztához.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz. Ha ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy rugalmas legyen. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a pogácsa kemény lesz.

    4

    Takard le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.

    A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd szórd meg egyenletesen a tökmaggal és hajtsd össze. Ismét nyújtsd ki és hajtsd össze, hogy a tökmag jól beépüljön a tésztába.

    A tökmagot enyhén pirítsd meg előtte, hogy intenzívebb legyen az íze. A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levelesebb legyen.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsákat szorosan egymás mellé helyezd a tepsire, így puhábbak maradnak.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való kenés szép színt ad a pogácsáknak. Sütés közben figyelj, hogy ne égjenek meg.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el. A légmentesen zárható dobozban tovább frissek maradnak.