A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az tönkreteszi az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat, hogy a tészta omlós legyen.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb legyen. A hideg vaj fontos az omlós tésztához.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz. Ha ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy rugalmas legyen. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a pogácsa kemény lesz.
Takard le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.
A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd szórd meg egyenletesen a tökmaggal és hajtsd össze. Ismét nyújtsd ki és hajtsd össze, hogy a tökmag jól beépüljön a tésztába.
A tökmagot enyhén pirítsd meg előtte, hogy intenzívebb legyen az íze. A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levelesebb legyen.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsákat szorosan egymás mellé helyezd a tepsire, így puhábbak maradnak.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való kenés szép színt ad a pogácsáknak. Sütés közben figyelj, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el. A légmentesen zárható dobozban tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.