Frissen sült töltetlen croissant

Töltetlen croissant

A töltetlen croissant a klasszikus francia péksütemény legegyszerűbb, mégis tökéletes változata. A könnyed, vajas leveles tészta ropogós külsővel és puha belsővel csábítja az ínyenceket. Franciaországban a croissant a reggeli elmaradhatatlan része, amit gyakran vajjal vagy lekvárral fogyasztanak. Ha egy igazán hagyományos, mégis elegáns péksüteményre vágysz, próbáld ki ezt a receptet!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    A tésztát takard le, és hagyd kelni egy órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütő közelében.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit, és óvatosan nyújtsd ki újra.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy a tészta leveles legyen. A vajba zárt tésztát óvatosan nyújtsd, hogy a vaj ne folyjon ki.

    5

    Hajtsd háromba a tésztát, majd takard le, és tedd hűtőbe 30 percre. Ismételd meg a nyújtást és hajtogatást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A hűtés segít, hogy a vaj megkeményedjen, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    6

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre.

    Éles késsel vagy pizzavágóval könnyebb egyenletes háromszögeket vágni.

    7

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A croissant-okat lazán tekerd fel, hogy legyen helyük kelni.

    8

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A keléshez tedd őket meleg helyre, például a sütő közelébe.

    9

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy tejszínt is.

    10

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    11

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a croissantokon állva nedvessé válhat.