A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
A tésztát takard le, és hagyd kelni egy órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütő közelében.
Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit, és óvatosan nyújtsd ki újra.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy a tészta leveles legyen. A vajba zárt tésztát óvatosan nyújtsd, hogy a vaj ne folyjon ki.
Hajtsd háromba a tésztát, majd takard le, és tedd hűtőbe 30 percre. Ismételd meg a nyújtást és hajtogatást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A hűtés segít, hogy a vaj megkeményedjen, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre.
Éles késsel vagy pizzavágóval könnyebb egyenletes háromszögeket vágni.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A croissant-okat lazán tekerd fel, hogy legyen helyük kelni.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A keléshez tedd őket meleg helyre, például a sütő közelébe.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy tejszínt is.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a croissantokon állva nedvessé válhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.