Trappistás és sonkás focaccia tálalva

Trappistás és sonkás focaccia

A focaccia egy olasz klasszikus, amely a mediterrán konyha szerves részét képezi. A sonkás és trappistás focaccia egy könnyed, mégis gazdag étel, amely ideális választás vacsorára vagy köretként. A tészta lágy és puha, a sonka és a trappista sajt pedig gazdag ízt ad, amely minden falatnál örömet okoz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
270 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor
100 g Trappista sajt
100 g Sonka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő felfutását.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A sót csak azután add hozzá, hogy az élesztő felfutott, mert a só gátolja az élesztő működését.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tészta kelesztéséhez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    Az olívaolajjal kikent tepsibe tegyél sütőpapírt is, hogy a focaccia ne ragadjon le.

    5

    A trappista sajtot reszeld le, a sonkát pedig vágd vékony csíkokra.

    A trappista sajt helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például mozzarellát vagy edami sajtot.

    6

    A tésztára helyezd el egyenletesen a reszelt trappista sajtot és a sonkát. Nyomkodd meg enyhén a tésztát, hogy a hozzávalók beágyazódjanak.

    A tésztára szórhatsz fűszereket is, például oregánót, bazsalikomot vagy rozmaringot.

    7

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a focacciára, és ha szükséges, vedd ki hamarabb a sütőből.

    8

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A focacciát tálalhatod önmagában, vagy kínálhatsz mellé salátát, mártogatóst is.