A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő felfutását.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A sót csak azután add hozzá, hogy az élesztő felfutott, mert a só gátolja az élesztő működését.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tészta kelesztéséhez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
Az olívaolajjal kikent tepsibe tegyél sütőpapírt is, hogy a focaccia ne ragadjon le.
A trappista sajtot reszeld le, a sonkát pedig vágd vékony csíkokra.
A trappista sajt helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például mozzarellát vagy edami sajtot.
A tésztára helyezd el egyenletesen a reszelt trappista sajtot és a sonkát. Nyomkodd meg enyhén a tésztát, hogy a hozzávalók beágyazódjanak.
A tésztára szórhatsz fűszereket is, például oregánót, bazsalikomot vagy rozmaringot.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a focacciára, és ha szükséges, vedd ki hamarabb a sütőből.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A focacciát tálalhatod önmagában, vagy kínálhatsz mellé salátát, mártogatóst is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.