Trinxat amb rosta, katalán burgonyás-káposztás lepény sült szalonnával

Trinxat amb rosta

A trinxat amb rosta a katalán Pireneusok egyik legismertebb hagyományos étele, különösen Andorrában és a La Cerdanya régióban. A neve a „trinxar” igéből ered, amely azt jelenti: „összetörni”, utalva a főtt burgonya és káposzta keverésére. Ez az egyszerű, mégis laktató fogás a paraszti konyha egyik gyöngyszeme, amely olcsó, helyi alapanyagokból készült, és ma is nagy népszerűségnek örvend. Ropogósra sült szalonnával tálalva igazi komfortétel. Technikai tipp: a serpenyőben való pirításnál érdemes a trinxatot kissé lenyomni, hogy egyenletes kéreg alakuljon ki. Tálalhatjuk önmagában vagy köretként húsok mellé – kiváló téli fogás, amely melegít és jóllakat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Burgonya
400 g Zöld káposzta
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
150 g Sertésszalonna (roston sült vagy pirított)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, vágd nagyobb kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára kb. 15-20 perc alatt.

    A burgonyát csak annyira főzd, hogy éppen puhává váljon, de ne essen szét – így jobban formázható lesz.

    2

    A káposztát vékony csíkokra vágva külön edényben szintén sós vízben főzd kb. 10 percig, majd szűrd le és jól csepegtesd le.

    Ha túl nedves marad, a trinxat nem fog jól összeállni – préseld ki kézzel is óvatosan a káposztát.

    3

    Egy nagy serpenyőben melegíts 2 evőkanál olívaolajat, add hozzá a finomra vágott fokhagymát, majd keverd bele a főtt káposztát és burgonyát. Sózd, borsozd és törd össze fakanállal vagy krumplinyomóval durva péppé.

    Ne pépesítsd teljesen – a darabosabb állag a trinxat jellemzője!

    4

    Simítsd el a keveréket a serpenyőben, és pirítsd közepes hőfokon 5-8 percig, amíg az alja aranybarna nem lesz. Óvatosan fordítsd meg egy tányér segítségével, és süsd meg a másik oldalát is.

    Használj lapátot vagy két serpenyőt, ha nem érzed biztosnak a tányérral való forgatást.

    5

    Külön serpenyőben süsd ropogósra a szalonnát kevés olajon. A trinxatot tálald forrón, a tetején vagy mellette roston sült szalonnával.

    A szalonnát sütőpapíron is ropogósra sütheted a sütőben, így kevesebb zsiradékkal dolgozol.