A burgonyát hámozd meg, vágd nagyobb kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára kb. 15-20 perc alatt.
A burgonyát csak annyira főzd, hogy éppen puhává váljon, de ne essen szét – így jobban formázható lesz.
A káposztát vékony csíkokra vágva külön edényben szintén sós vízben főzd kb. 10 percig, majd szűrd le és jól csepegtesd le.
Ha túl nedves marad, a trinxat nem fog jól összeállni – préseld ki kézzel is óvatosan a káposztát.
Egy nagy serpenyőben melegíts 2 evőkanál olívaolajat, add hozzá a finomra vágott fokhagymát, majd keverd bele a főtt káposztát és burgonyát. Sózd, borsozd és törd össze fakanállal vagy krumplinyomóval durva péppé.
Ne pépesítsd teljesen – a darabosabb állag a trinxat jellemzője!
Simítsd el a keveréket a serpenyőben, és pirítsd közepes hőfokon 5-8 percig, amíg az alja aranybarna nem lesz. Óvatosan fordítsd meg egy tányér segítségével, és süsd meg a másik oldalát is.
Használj lapátot vagy két serpenyőt, ha nem érzed biztosnak a tányérral való forgatást.
Külön serpenyőben süsd ropogósra a szalonnát kevés olajon. A trinxatot tálald forrón, a tetején vagy mellette roston sült szalonnával.
A szalonnát sütőpapíron is ropogósra sütheted a sütőben, így kevesebb zsiradékkal dolgozol.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.