Tunnbröd édes változata, fahéjjal és kókuszreszelékkel megszórva

Tunnbröd édes változatban

A Tunnbröd egy svéd klasszikus, amely hagyományosan sós változatban készül, de az édes változat a svéd családok egyik kedvenc desszertje. A fahéj és a vaníliás cukor kombinációja egyedülálló ízélményt nyújt, miközben a tészta könnyed és puha marad. A kókuszreszelék hozzáadásával az étel egy kis trópusi ízt kap, ami tökéletesen kiegészíti a fahéj gazdag aromáját. Ezt a receptet egyszerűen és gyorsan elkészítheted, ha valami finomra vágysz a délutáni tea mellé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
50 g Cukor
25 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
100 ml Tej
50 g Vaj
1 tk.
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Tojás
1 tk. Cinnamon (fahéj)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben oldd fel az élesztőt, adj hozzá egy kanál cukrot, majd hagyd pihenni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    Az élesztő felfutásához a víz ne legyen túl forró, körülbelül 40°C-os legyen.

    2

    A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a sót keverd össze egy nagy tálban.

    A lisztet mindig szitáld át, hogy elkerüld a csomókat, és könnyedebb tésztát kapj.

    3

    A tejet melegítsd fel, majd add hozzá a vajat, hogy megolvadjon. Ha a vaj megolvadt, keverd a lisztes keverékhez.

    A meleg tej és vaj segít a tészta gyorsabb kelesztésében.

    4

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, és jól dolgozd ki a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tésztát kézzel vagy gépi dagasztóval is dolgozhatod. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    5

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen, amíg meg nem kel, körülbelül 1 órán át.

    A pihenés alatt a tészta megduplázódik, ami segíti a könnyű, puha textúra kialakulását.

    6

    A megkelt tésztát nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra, majd vágd fel kör alakú darabokra.

    A kinyújtott tészta legyen egyenletes vastagságú, hogy minden darab egyformán süljön.

    7

    Süsd a tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A sütés ideje függ a tészta vastagságától, ezért figyeld a sütőt.

    8

    Tálald melegen, fahéjas cukorral megszórva, vagy kókuszreszelékkel díszítve.

    A kókuszreszelék és a fahéjas cukor tökéletes kiegészítője a tésztának, és ízesebbé teszi.