Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, vagy szórd meg egy kevés liszttel, hogy ne ragadjon le.
A forma alapos kivajazása és lisztezése elengedhetetlen, különben a kuglóf könnyen beleragadhat. Használhatsz sütőspray-t is a biztos siker érdekében.
A vajat olvaszd meg, majd hagyd egy kicsit hűlni.
Fontos, hogy a vaj ne legyen forró, amikor a többi hozzávalóhoz adod, mert különben a tojások összeugorhatnak.
Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat és a cukrot, amíg habos állagú nem lesz.
Minél jobban felvered a tojásokat a cukorral, annál levegősebb lesz a kuglóf. Használhatsz kézi robotgépet is a gyorsabb eredményért.
Add hozzá a túrót, a vanília kivonatot és az olvasztott vajat, majd keverd simára.
A túrót érdemes áttörni vagy szitán áttolni, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, és simább legyen a tészta.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót.
A sütőport érdemes a liszttel elkeverni, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában, és a kuglóf szépen megemelkedjen.
A száraz hozzávalókat fokozatosan szitáld a tojásos-túrós keverékhez, közben keverd óvatosan, hogy egyenletes masszát kapj.
A szitálás segít elkerülni a csomók kialakulását a tésztában. Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemény lehet a kuglóf.
Öntsd a tésztát a kuglófformába, és egyengesd el a tetejét.
A formába öntés előtt ütögesd a formát párszor az asztalhoz, hogy a tészta egyenletesen elterüljön, és a légbuborékok távozzanak.
Süsd a kuglófot 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
A sütési idő sütőfüggő lehet, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni a kuglóf átsültségét. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, tegyél egy nedves konyharuhát a forma aljára néhány percre.
Tálalás előtt porcukorral megszórhatod, vagy egy kis fahéjas cukrot is hinthetsz a tetejére.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert állás közben felszívódhat. A fahéjas cukrot készítheted úgy, hogy porcukrot és őrölt fahéjat összekeversz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.