Puha túrós pogácsa aranybarnára sütve, tetején ropogós sajtréteggel

Túrós pogácsa

A Túrós pogácsa a magyar konyha egyik legnépszerűbb sós süteménye, amelyet nemcsak a családi összejöveteleken, hanem bármilyen ünnepi alkalmon is előszeretettel tálalnak. A túró gazdag ízét és a tészta omlós állagát kombinálva egy igazán finom falatot kapunk. A pogácsa többféle formában és töltelékkel is elkészíthető, de a túróval készült változat mindig az egyik legkedveltebb.

Ez az étel a hagyományos magyar konyhát képviseli, és könnyedén a család kedvencévé válhat. Az omlós, puha tészta és a túró frissessége egyesül egy ínycsiklandó falatban, amit reggelire, uzsonnára, vagy akár vendégváró falatként is tálalhatunk.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Liszt
250 g Túró
200 g Vaj
1 db Tojás
1 tk. Info
1 tk. Sütőpor
100 ml Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és sót.

    A sütőport érdemes átszitálni a liszttel, hogy egyenletesen eloszoljon.

    2

    Add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze a lisztes keverékkel.

    A vaj legyen nagyon hideg, akár fagyos is lehet. Használhatsz vajvágót vagy a kezeidet, de ügyelj, hogy ne melegítsd fel a vajat.

    3

    Add hozzá a túrót, a tejfölt és a tojást, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A túrót érdemes áttörni, hogy ne maradjanak benne csomók. Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa.

    4

    Tedd a tésztát hűtőbe 30 percre pihenni.

    A hűtés segít a tésztának pihenni és könnyebben nyújthatóvá válik.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggass belőle pogácsákat.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon. A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben vághasd ki a pogácsákat.

    6

    Helyezd a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A pogácsák tetejét megkenheted tojással vagy tejföllel, hogy szebb színt kapjanak.

    7

    Hagyd kihűlni, majd tálald.

    A pogácsák frissen a legfinomabbak, de másnap is fogyaszthatók.