Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, vagy béleld ki sütőpapírral.
A sütőpapírral bélelés megkönnyíti a kuglóf kivételét a formából. A vajazás és lisztezés is jó megoldás, de a sütőpapír biztosabb.
A vajat olvaszd meg, majd hagyd langyosra hűlni.
A vaj ne legyen túl forró, különben a tojások összeugorhatnak.
A tojásokat és a cukrot egy nagy tálban keverd habosra.
A habosra keveréshez használj robotgépet, így sokkal könnyebb és gyorsabb lesz.
Add hozzá a vanília kivonatot, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat és a túrót, majd keverd simára.
A túrót érdemes áttörni, hogy ne maradjanak benne nagy darabok. A citromhéj helyett használhatsz narancshéjat is.
A zabpelyhet daráld finomabbra egy konyhai aprítóban, hogy lisztszerűbb állagot kapj.
Ha nincs konyhai aprítód, használhatsz készen kapható zabpehelylisztet is.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és a sót.
A sütőport keverd el a száraz hozzávalókkal, hogy egyenletesen eloszoljon.
A száraz hozzávalókat fokozatosan adagold a tojásos keverékhez, közben óvatosan keverd, hogy csomómentes tésztát kapj.
Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a kuglóf.
Öntsd a masszát az előkészített kuglófformába, és egyengesd el a tetejét.
Ütögesd a formát párszor az asztalhoz, hogy a tészta egyenletesen elterüljön.
Süsd a kuglófot 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, tegyél egy nedves konyharuhát a forma aljára pár percre.
Tálalás előtt megszórhatod porcukorral, vagy meglocsolhatod mézzel a még intenzívebb ízért.
A méz helyett használhatsz citrommázat is, ami jól illik a túrós-zabpelyhes ízvilághoz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.