A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a tészta lágy és homogén állagú legyen.
Ne olvaszd meg a vajat, mert a tészta állaga megváltozik, és a kekszek nem lesznek olyan omlósak.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
Addig keverd, amíg a keverék világosabb és habosabb nem lesz. Ez a lépés fontos a kekszek könnyed állagához.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A tojást érdemes előzőleg felverni egy villával, mielőtt a vajas keverékhez adnád, így könnyebben eldolgozható.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek. Csak addig keverd, amíg a liszt teljesen el nem keveredik.
Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.
Ha nincs időd, a tésztát akár egy órára is beteheted a hűtőbe. Minél hidegebb a tészta, annál könnyebb vele dolgozni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőt érdemes már a tészta hűtése alatt elkezdeni melegíteni, hogy mire kiveszed a tésztát, már megfelelő hőmérsékletű legyen.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, majd szaggass belőle tetszőleges formájú kekszeket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen megéghet a sütőben. Ha a tészta ragad, tegyél alá és fölé is egy kevés lisztet.
Helyezd a kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert sütés közben kissé megnőnek.
Ha nincs sütőpapírod, a tepsit vékonyan kend ki vajjal, és szórd meg liszttel.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnára sülnek.
Figyeld a kekszeket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ne süsd túl, mert kiszáradnak!
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A kekszek teljesen kihűlve lesznek ropogósak. Légmentesen záródó dobozban tárolva hosszabb ideig megőrzik frissességüket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.