Frissen sült vajas keksz

Vajas keksz

A vajas keksz egy klasszikus sütemény, amelyet évszázadok óta készítenek szerte a világon. A brit teadélutánok egyik elengedhetetlen eleme, de számos más kultúrában is megtalálható hasonló változatban. Az egyszerű, de tökéletes ízű sütemény a minőségi alapanyagoktól lesz igazán különleges: a vaj gazdag íze és a vanília aromája teszi ellenállhatatlanná. Könnyen elkészíthető, így akár gyerekekkel is remek közös program lehet a sütés. Tökéletes egy csésze tea vagy kávé mellé, és ajándéknak is kiváló.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
250 g Liszt
150 g Vaj
80 g Porcukor
5 ml Vaníliakivonat
1 csipet
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a tészta lágy és homogén állagú legyen.

    Ne olvaszd meg a vajat, mert a tészta állaga megváltozik, és a kekszek nem lesznek olyan omlósak.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.

    Addig keverd, amíg a keverék világosabb és habosabb nem lesz. Ez a lépés fontos a kekszek könnyed állagához.

    3

    Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.

    A tojást érdemes előzőleg felverni egy villával, mielőtt a vajas keverékhez adnád, így könnyebben eldolgozható.

    4

    Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.

    Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek. Csak addig keverd, amíg a liszt teljesen el nem keveredik.

    5

    Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.

    Ha nincs időd, a tésztát akár egy órára is beteheted a hűtőbe. Minél hidegebb a tészta, annál könnyebb vele dolgozni.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt érdemes már a tészta hűtése alatt elkezdeni melegíteni, hogy mire kiveszed a tésztát, már megfelelő hőmérsékletű legyen.

    7

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, majd szaggass belőle tetszőleges formájú kekszeket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen megéghet a sütőben. Ha a tészta ragad, tegyél alá és fölé is egy kevés lisztet.

    8

    Helyezd a kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert sütés közben kissé megnőnek.

    Ha nincs sütőpapírod, a tepsit vékonyan kend ki vajjal, és szórd meg liszttel.

    9

    Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnára sülnek.

    Figyeld a kekszeket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ne süsd túl, mert kiszáradnak!

    10

    Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A kekszek teljesen kihűlve lesznek ropogósak. Légmentesen záródó dobozban tárolva hosszabb ideig megőrzik frissességüket.