A Vajas kifli egy egyszerű, de annál finomabb péksütemény, amely a magyar reggelik egyik meghatározó darabja. A lágy, vajas tészta és a ropogós külső egyedülálló élményt kínál minden falatban. A kiflit leginkább reggelire vagy uzsonnára fogyasztják, de egy kellemes délutáni kávé mellé is tökéletes választás.
A kifli tészta elkészítése rendkívül egyszerű, mégis rengeteg odafigyelést igényel. A titka a jó minőségű vajban rejlik, amely a kifli lágy, puha belsejét adja. A vajas kifli több mint egy egyszerű péksütemény, igazi kényeztetés, amely minden napot egy különleges élménnyé varázsol.
Melegítsd meg a tejet, majd oldd fel benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és új élesztőt kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfutott élesztőt és a puha vajat, majd gyúrd össze a tésztát.
A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben eldolgozható legyen a tésztában.
Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és dagaszd addig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le, és hagyd kelni 1 órán át, vagy amíg duplájára nem nő.
A dagasztás fontos lépés, ettől lesz a tészta szép levegős. Ha a tészta ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet. A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely.
Oszd a tésztát 12 egyenlő részre, és formázz belőlük kifliket.
Használj konyhai mérleget, hogy a tésztadarabok egyenlőek legyenek, így a kiflik is egyenletesen sülnek meg.
Helyezd a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 20 percig.
Ez a második kelesztés segít, hogy a kiflik még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kifliket 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a kiflik. Sütés előtt megkenheted a tetejüket tojással, hogy szép fényesek legyenek.
Hagyd kihűlni, majd tálald.
Frissen a legfinomabbak, de másnap is jók még.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.