Vaníliás-lekváros felfújt tálalva

Vaníliás-lekváros felfújt

A vaníliás-lekváros felfújt egy igazán különleges desszert, amely a csokoládé gazdag ízét és a lekvár édes-savanykás ízét ötvözi. A felfújt francia eredetű, és azóta számos nemzet konyhájában elterjedt. A lekvár és a csokoládé tökéletes harmóniát alkotnak, így egy igazán gazdag és ínycsiklandó desszertet hozva létre. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra, például romantikus vacsorákra vagy gasztronómiai rendezvényekre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
470 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 cs. Vaníliás cukor
3 ek. Lekvár
100 g Csokoládé
4 db Tojás
80 g Cukor
50 g Liszt
200 ml Tej
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összes hozzávalót. A lekvárt tedd félre, a csokoládét törd kisebb darabokra, a tojásokat válaszd szét, a tojásfehérjét egy tiszta tálba tedd.

    A tojásfehérje akkor lesz a legkeményebb, ha teljesen zsírmentes tálban vered fel. Használj egy csepp ecetet vagy citromlevet a tál kitörléséhez.

    2

    A tojássárgáját keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral.

    Addig keverd a tojássárgáját a cukorral, amíg a keverék kivilágosodik és krémes nem lesz. Ez segít a felfújt könnyedségében.

    3

    A tejet öntsd egy lábasba, és közepes lángon melegítsd fel, hogy langyos legyen, majd öntsd a tojássárgájás keverékhez.

    A tejet ne forrald fel, csak langyosítsd meg, mert a forró tej kicsaphatja a tojássárgáját.

    4

    A csokoládét és a vajat tedd egy kis tálba, majd olvaszd fel vízfürdőn. Amikor a csokoládé felolvadt, öntsd a tojássárgájás keverékhez, és jól keverd el.

    Ügyelj arra, hogy a vízfürdő edénye ne érjen a vízbe, különben a csokoládé megéghet. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve olvaszd fel.

    5

    A tojásfehérjét verj fel kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a csokoládés masszába.

    A tojásfehérjét óvatosan, de határozottan forgasd bele a masszába, hogy ne törjön össze a hab. Ne keverd, hanem forgasd!

    6

    A lisztet szitáld át, és fokozatosan add hozzá a csokoládés masszához. Keverd jól össze.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat a tésztában. Ne keverd túl, csak addig, amíg a liszt el nem keveredik.

    7

    A felfújt formáját vajazd ki, majd öntsd bele a masszát.

    A formát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a felfújt ne ragadjon le. A felesleges lisztet rázd ki.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a felfújt szépen megemelkedik és aranybarnára sül.

    Sütés közben ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert a felfújt összeeshet. A sütési idő a sütőtől függően változhat, figyelj rá!

    9

    Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen.

    A felfújt a legfinomabb, ha azonnal tálalod, de óvatosan kezeld, mert könnyen összeeshet.