Készítsd elő az összes hozzávalót. A lekvárt tedd félre, a csokoládét törd kisebb darabokra, a tojásokat válaszd szét, a tojásfehérjét egy tiszta tálba tedd.
A tojásfehérje akkor lesz a legkeményebb, ha teljesen zsírmentes tálban vered fel. Használj egy csepp ecetet vagy citromlevet a tál kitörléséhez.
A tojássárgáját keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral.
Addig keverd a tojássárgáját a cukorral, amíg a keverék kivilágosodik és krémes nem lesz. Ez segít a felfújt könnyedségében.
A tejet öntsd egy lábasba, és közepes lángon melegítsd fel, hogy langyos legyen, majd öntsd a tojássárgájás keverékhez.
A tejet ne forrald fel, csak langyosítsd meg, mert a forró tej kicsaphatja a tojássárgáját.
A csokoládét és a vajat tedd egy kis tálba, majd olvaszd fel vízfürdőn. Amikor a csokoládé felolvadt, öntsd a tojássárgájás keverékhez, és jól keverd el.
Ügyelj arra, hogy a vízfürdő edénye ne érjen a vízbe, különben a csokoládé megéghet. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve olvaszd fel.
A tojásfehérjét verj fel kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a csokoládés masszába.
A tojásfehérjét óvatosan, de határozottan forgasd bele a masszába, hogy ne törjön össze a hab. Ne keverd, hanem forgasd!
A lisztet szitáld át, és fokozatosan add hozzá a csokoládés masszához. Keverd jól össze.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat a tésztában. Ne keverd túl, csak addig, amíg a liszt el nem keveredik.
A felfújt formáját vajazd ki, majd öntsd bele a masszát.
A formát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a felfújt ne ragadjon le. A felesleges lisztet rázd ki.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a felfújt szépen megemelkedik és aranybarnára sül.
Sütés közben ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert a felfújt összeeshet. A sütési idő a sütőtől függően változhat, figyelj rá!
Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen.
A felfújt a legfinomabb, ha azonnal tálalod, de óvatosan kezeld, mert könnyen összeeshet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.