Vaníliás-sós karamellás felfújt tálalva

Vaníliás-sós karamellás felfújt

A vaníliás-sós karamellás felfújt egy igazán különleges desszert, amely a csokoládé gazdag ízét és a sós karamell édes-sós ízét ötvözi. A felfújt francia eredetű, és azóta számos nemzet konyhájában elterjedt. A karamell és a csokoládé tökéletes harmóniát alkotnak, így egy igazán gazdag és ínycsiklandó desszertet hozva létre. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra, például romantikus vacsorákra vagy gasztronómiai rendezvényekre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
470 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Sós karamellás szósz
100 g Csokoládé
4 db Tojás
80 g Cukor
50 g Liszt
200 ml Tej
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összes hozzávalót. A csokoládét törd kisebb darabokra, a tojásokat válaszd szét, a tojásfehérjét egy tiszta tálba tedd.

    A pontos előkészítés segít a zökkenőmentes munkában. A tojásfehérjének zsírtalan tálba kell kerülnie, különben nem verhető fel megfelelően.

    2

    A tojássárgáját keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a sós karamellás szósszal.

    Ha nincs kész sós karamell szószod, otthon is elkészítheted.

    3

    A tejet öntsd egy lábasba, és közepes lángon melegítsd fel, hogy langyos legyen, majd öntsd a tojássárgájás keverékhez.

    A tej hőmérséklete fontos, ne legyen túl forró, különben a tojássárgája kicsapódhat.

    4

    A csokoládét és a vajat tedd egy kis tálba, majd olvaszd fel vízfürdőn. Amikor a csokoládé felolvadt, öntsd a tojássárgájás keverékhez, és jól keverd el.

    A vízfürdőnél ügyelj, hogy a tál ne érjen a vízbe, a gőz melege olvasztja meg a csokoládét.

    5

    A tojásfehérjét verj fel kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a csokoládés masszába.

    A kemény hab titka, hogy a tojásfehérje szobahőmérsékletű legyen. Óvatosan forgasd bele, hogy a hab ne törjön össze.

    6

    A lisztet szitáld át, és fokozatosan add hozzá a csokoládés masszához. Keverd jól össze.

    A szitálás megelőzi a csomósodást. Ne keverd túl, csak amíg a liszt el nem tűnik.

    7

    A felfújt formáját vajazd ki, majd öntsd bele a masszát.

    A formát alaposan vajazd ki, és lisztezd meg, hogy a felfújt könnyen kijöjjön.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a felfújt szépen megemelkedik és aranybarnára sül.

    A sütő legyen alaposan előmelegítve. Sütés közben ne nyisd ki az ajtót, mert a felfújt összeeshet.

    9

    Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen, és szórj egy kevés karamellás szószt a tetejére.

    Azonnal tálald, mert a felfújt hamar összeesik. A sós karamell szósz különleges ízt ad neki.