Vazhaithandu Kootu tálalva, gazdag ízekkel és friss korianderrel

Vazhaithandu Kootu

A Vazhaithandu Kootu a dél-indiai konyha egyik finom és tápláló étke. Az étel fő alapanyaga a zöld banán, amelyet gazdag, fűszeres toor dal-lal és friss korianderrel készítenek. A kootu egy hagyományos étel, amelyet gyakran rizs mellé tálalnak, és a banán különleges íze jól illik a fűszeres alapléhez. A Vazhaithandu Kootu ízletes és egészséges választás, különösen vegetáriánusok számára.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Zöld banán (vagy vazhaithandu)
100 g Toor dal (túró lencse)
2 ek. Kókusz reszelék
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Zöld chili
1 tk. Kömény
1 tk. Mustármag
1 csipet Asafoetida (hing)
1 tk. Koriander por
1 tk. Tamarind paszta
2 ek. Olaj
1 tk.
1 ek. Friss koriander (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöld banánokat hámozd meg, majd vágd őket kis darabokra. Az érett banánok is használhatóak, de a zöld banán adja a legjobb textúrát a kootuhoz.

    A banán hámozásakor figyelj arra, hogy ne hagyd rajta a barna héjat, mert az nem ad jó ízt az ételhez.

    2

    A toor dal-t öblítsd le, majd egy edényben főzd meg annyi vízben, hogy ellepje, amíg teljesen megpuhul, kb. 20 percig.

    A toor dal főzéséhez ne hagyj semmilyen szennyeződést a lencse szemein, mivel ezek keserű ízt adhatnak.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a mustármagot. Amikor elkezdenek pattogni, add hozzá a köményt, és az asafoetidát. Pirítsd őket egy-két percig, amíg illatosak nem lesznek.

    Az asafoetida és a kömény pirítása fokozza az étel aromáját, és segít feloldani az összes fűszert.

    4

    Ezután add hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát és zöld chiliket, és pirítsd őket, amíg a hagyma üveges nem lesz.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert keserűvé válhat, ha túl sokáig főzöd.

    5

    Add hozzá a reszelt kókuszt, koriander port, és főzd 3-4 percig, amíg a kókusz elkezd felszívni a fűszeres levet.

    A kókusz gazdag és krémes textúrát ad a kootu-nak, ezért fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig főni, hogy megőrizzük a textúráját.

    6

    Ezután add hozzá a főtt zöld banánt és a főtt toor dal-t, majd egy kanál tamarind pasztát. Alaposan keverd össze, és hagyd főzni 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tamarind adja meg az étel savanyú ízét, amely tökéletesen kiegészíti a banán édességét.

    7

    Főzd tovább, amíg az étel sűrűsödik, és egyenletes, krémes állagúvá válik. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy a kívánt állagot elérd.

    Ne hagyd túl sokáig főzni, mert a kootu túl sűrűvé válhat, és elveszíti a krémességét.

    8

    Tálald friss korianderrel díszítve, és fogyaszd rizs vagy roti mellé.

    A friss koriander nemcsak színt ad az ételnek, hanem friss ízt is, amely tökéletesen kiegészíti a fűszeres kootu-t.