A zöld banánokat hámozd meg, majd vágd őket kis darabokra. Az érett banánok is használhatóak, de a zöld banán adja a legjobb textúrát a kootuhoz.
A banán hámozásakor figyelj arra, hogy ne hagyd rajta a barna héjat, mert az nem ad jó ízt az ételhez.
A toor dal-t öblítsd le, majd egy edényben főzd meg annyi vízben, hogy ellepje, amíg teljesen megpuhul, kb. 20 percig.
A toor dal főzéséhez ne hagyj semmilyen szennyeződést a lencse szemein, mivel ezek keserű ízt adhatnak.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a mustármagot. Amikor elkezdenek pattogni, add hozzá a köményt, és az asafoetidát. Pirítsd őket egy-két percig, amíg illatosak nem lesznek.
Az asafoetida és a kömény pirítása fokozza az étel aromáját, és segít feloldani az összes fűszert.
Ezután add hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát és zöld chiliket, és pirítsd őket, amíg a hagyma üveges nem lesz.
A hagymát ne pirítsd túl, mert keserűvé válhat, ha túl sokáig főzöd.
Add hozzá a reszelt kókuszt, koriander port, és főzd 3-4 percig, amíg a kókusz elkezd felszívni a fűszeres levet.
A kókusz gazdag és krémes textúrát ad a kootu-nak, ezért fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig főni, hogy megőrizzük a textúráját.
Ezután add hozzá a főtt zöld banánt és a főtt toor dal-t, majd egy kanál tamarind pasztát. Alaposan keverd össze, és hagyd főzni 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A tamarind adja meg az étel savanyú ízét, amely tökéletesen kiegészíti a banán édességét.
Főzd tovább, amíg az étel sűrűsödik, és egyenletes, krémes állagúvá válik. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy a kívánt állagot elérd.
Ne hagyd túl sokáig főzni, mert a kootu túl sűrűvé válhat, és elveszíti a krémességét.
Tálald friss korianderrel díszítve, és fogyaszd rizs vagy roti mellé.
A friss koriander nemcsak színt ad az ételnek, hanem friss ízt is, amely tökéletesen kiegészíti a fűszeres kootu-t.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.