A tésztához keverd össze a lisztet a sóval, majd add hozzá az olívaolajat és fokozatosan a vizet. Gyúrd össze, míg sima, rugalmas tésztát kapsz. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a hagymát, fokhagymát és paprikát. A babot szűrd le, ha konzervet használsz. A kukoricát is csepegtesd le.
A töltelékhez használhatsz más zöldségeket is, például cukkinit, gombát vagy sárgarépát.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, és pirítsd meg a hagymát 2-3 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát, paprikát, és pirítsd további 5 percig. Ezután keverd bele a babot, kukoricát, köményt, füstölt paprikát és borsot. Pirítsd az egészet még 2-3 percig, majd hagyd hűlni.
A fűszerezést ízlés szerint variálhatod, például adhatsz hozzá chilit vagy oreganót.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Minden kör közepére tegyél egy evőkanál tölteléket.
Ha nincs kiszúród, használhatsz egy tányért vagy tálat sablonként a körök kivágásához.
Hajtsd félbe a köröket, és zárd le a széleket villával vagy csavart mozdulattal. Figyelj arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.
A széleket kenheted meg egy kevés vízzel vagy növényi tejjel, hogy jobban összetapadjanak.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg kevés olívaolajjal a tetejüket a szép szín és ropogós állag érdekében.
A tetejüket szórhatod meg szezámmaggal vagy mákkal is.
Süsd előmelegített sütőben 200°C-on 20–25 percig, amíg aranybarnára sülnek. Akkor jó, ha kívül enyhén ropogós, belül szaftos marad.
Ha túl gyorsan barnulna a tetejük, takard le alufóliával.
Pihentesd pár percig, majd tálald melegen vagy hidegen. Kiváló önmagában, de friss salátával vagy avokádós mártogatóssal is tálalható.
Az empanadákat lefagyaszthatod is. Ebben az esetben süsd őket közvetlenül a fagyasztóból, de hosszabb ideig.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.