Vegán naan, puha és ínycsiklandó indiai kenyér

Vegán naan

A naan kenyér története az indiai konyhába nyúlik vissza, és évszázadok óta az egyik legnépszerűbb étel. A klasszikus naan a tandoori sütőben sül, ami a hagyományos indiai főzés szerves része. A vegán naan a hagyományos naan egy alternatívája, amelyet vegánok is fogyaszthatnak, anélkül, hogy tejterméket vagy tojást tartalmazna. A naan puha, finom textúrája és enyhén vajas íze tökéletesen illik a fűszeres curry-khez, húsos és vegetáriánus fogásokhoz egyaránt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
230 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Gluténmentes lisztkeverék
1 tk. Cukor
7 g Száraz élesztő
1 tk.
150 ml Joghurt helyettesítő (pl. kókusz joghurt)
120 ml Tej helyettesítő (pl. mandulatej)
2 ek. Vaj helyettesítő (pl. kókuszolaj)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, cukrot, száraz élesztőt és sót egy nagy tálban keverd össze.

    A lisztkeverékeket, ha nem gluténmentesek, könnyen pótolhatjuk, de vegán és gluténmentes joghurtokat vagy tejet kell használni.

    2

    Add hozzá a joghurt helyettesítőt, a tej helyettesítőt, és egy evőkanál olvasztott vajat helyettesítőt, majd kezd el dagasztani a tésztát.

    A vegán tészta kissé másképp viselkedhet, így ügyelj rá, hogy megfelelő állagú legyen. Ha ragadna, adj hozzá egy kis lisztet.

    3

    Dagaszd addig a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz, majd takard le egy konyharuhával és hagyd kelni 1-2 órán keresztül meleg helyen.

    A tészta akkor van kész, ha képes visszaugrani, amikor finoman megnyomod.

    4

    Amikor a tészta megkelt, oszd fel kisebb darabokra, és formázz belőlük kis gömböket.

    A tésztát akkor is könnyen kezelheted, ha a kezeidet enyhén megolajozod, így nem fog ragadni.

    5

    Minden darab tésztát nyújts ki egyenletes korongokká, majd süsd őket forró, száraz serpenyőben, amíg meg nem jelennek rajta a jellegzetes barna foltok.

    A serpenyőt ne használd olajban, mert a naan tésztája a száraz serpenyőben sül igazán jól.

    6

    Mikor elkészült a naan, kend meg a tetejét egy kevés vegán vajjal, és tálald azonnal.

    A vajon kívül ízesítheted friss fokhagymával, korianderrel vagy egyéb fűszerekkel is, hogy még ínycsiklandóbbá tedd.