VegetĂĄriĂĄnus calzone aranybarnĂĄra sĂŒtve

VegetĂĄriĂĄnus Calzone

A vegetĂĄriĂĄnus calzone tökĂ©letes alternatĂ­vĂĄja a klasszikus töltött pizzĂĄnak, amely gazdag Ă©s tĂĄplĂĄlĂł zöldsĂ©gekkel van megtöltve. A gomba, paprika Ă©s cukkini Ă­zletes kombinĂĄciĂłt alkot a krĂ©mes ricottĂĄval Ă©s a mozzarella sajttal, miközben a ropogĂłs tĂ©szta tökĂ©letes kĂŒlsƑt biztosĂ­t. Ez az Ă©tel remek vĂĄlasztĂĄs egy könnyed, de laktatĂł vacsorĂĄra vagy egy barĂĄti összejövetelre, ahol a vegetĂĄriĂĄnus opciĂł is garantĂĄlt sikert arat.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 2
⭕ 500 g Liszt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 300 ml Langyos víz
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 10 g Só
⭕ 200 ml Paradicsomszósz
⭕ 200 g Mozzarella sajt
⭕ 100 g Ricotta sajt
⭕ 150 g Gomba
⭕ 100 g Paprika
⭕ 100 g Cukkini
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Bazsalikom
⭕ 1 tk. Oregánó
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az Ă©lesztƑt Ă©s a sĂłt egy nagy tĂĄlban. Add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat Ă©s a langyos vizet, majd gyĂșrd össze lĂĄgy, de nem ragacsos tĂ©sztĂĄvĂĄ. Ha tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kis vizet.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha rugalmas Ă©s nem ragad tĂșlsĂĄgosan a kĂ©zhez. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ pici lisztet, de ne sokat, mert akkor kemĂ©ny lesz a tĂ©szta.

    2

    Takard le a tĂ©sztĂĄt egy tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni meleg helyen körĂŒlbelĂŒl egy ĂłrĂĄig, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A meleg hely segĂ­t az Ă©lesztƑnek dolgozni, Ă­gy a tĂ©szta gyorsabban megkel. Ha nincs meleg hely, a sĂŒtƑt is hasznĂĄlhatod alacsony hƑfokon.

    3

    AmĂ­g a tĂ©szta kel, kĂ©szĂ­tsd elƑ a zöldsĂ©geket: szeleteld fel a gombĂĄt, a paprikĂĄt Ă©s a cukkinit, majd aprĂ­tsd fel a fokhagymĂĄt.

    Érdemes a zöldsĂ©geket egyforma mĂ©retƱre vĂĄgni, hogy egyenletesen sĂŒljenek meg.

    4

    Egy serpenyƑben hevĂ­ts egy kevĂ©s olĂ­vaolajat, majd pirĂ­tsd meg a zöldsĂ©geket közepes lĂĄngon 5-6 percig, hogy kissĂ© megpuhuljanak.

    Ne sĂŒsd tĂșl a zöldsĂ©geket, mert a calzoneban mĂ©g tovĂĄbb fognak sĂŒlni.

    5

    Keverd össze a ricottåt a reszelt mozzarellåval, a bazsalikommal és az oregånóval, majd add hozzå a pirított zöldségeket.

    Ha nincs ricottĂĄd, hasznĂĄlhatsz tĂșrĂłt vagy mĂĄs krĂ©msajtot is.

    6

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd kĂ©t egyforma rĂ©szre, majd nyĂșjtsd ki kör alakĂșra, kb. 5 mm vastagsĂĄgĂșra.

    Lisztezd be a munkafelĂŒletet Ă©s a nyĂșjtĂłfĂĄt, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le.

    7

    A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rå a zöldséges-sajtos keveréket. Hajtsd rå a måsik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket villåval is lenyomkodhatod, hogy biztosabb legyen a zårås.

    8

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 200°C-ra. A calzone tetejĂ©t kend meg felvert tojĂĄssal, hogy szĂ©p aranybarna szĂ­nt kapjon.

    A tojås helyett hasznålhatsz egy kis olívaolajat is a calzone tetejére, de a tojås szebb színt ad.

    9

    Helyezd a calzonĂ©t sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, Ă©s sĂŒsd 20-25 percig, amĂ­g aranybarna nem lesz.

    Figyelj oda a sĂŒtĂ©si idƑre, mert a sĂŒtƑk eltĂ©rƑek lehetnek. Ha a calzone teteje tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.

    10

    VĂĄrj nĂ©hĂĄny percet, mielƑtt felszeletelnĂ©d, hogy a töltelĂ©k ne folyjon ki tĂșl forrĂłn.

    Ha tĂșl hamar vĂĄgod fel, a forrĂł töltelĂ©k kifolyhat Ă©s megĂ©gethet.