A garnélákat tisztítsd meg, pucold meg a páncéljuktól, majd vágd őket kisebb darabokra. A fokhagymát reszeld le, az újhagymát vágd vékony karikára.
A garnélák tisztításánál távolítsd el a hátukon futó vékony, sötét szálat is, mert az keserű lehet.
Egy serpenyőben melegíts fel egy evőkanál olajat, majd dinszteld meg a fokhagymát. Add hozzá a garnélát, sózd, borsozd, majd add hozzá a hal szószt és a cukrot. Pirítsd, amíg a garnéla rózsaszín és illatos nem lesz. Tedd félre hűlni.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert megéghet és keserű lesz. A garnélát se süsd túl, mert gumis állagú lesz.
A tésztához fokozatosan öntsd a forró vizet a tápiókaliszthez, miközben kevered. Amikor már nem forró, gyúrd át kézzel, amíg rugalmas, enyhén tapadós állagú tésztát kapsz.
A víz legyen forró, de ne lobogó. Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá még egy kevés tápiókalisztet. Ha túl száraz, csepegtess hozzá egy kevés forró vizet.
Oszd a tésztát kis adagokra, nyújtsd ki kör alakúra. Minden kör közepére helyezz egy adag garnélás tölteléket. Hajtsd félbe, és alaposan nyomd össze a széleket, hogy ne nyíljon szét főzés közben.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. A széleket alaposan nyomd össze, vagy kend meg egy kevés vízzel, hogy biztosan záródjanak.
Forralj vizet egy nagy edényben. Helyezd bele a dumplingokat, és főzd őket, amíg felúsznak a víz felszínére, majd további 1-2 percig. Szűrd le, és locsold meg kevés olajjal, hogy ne ragadjanak össze.
Ne tegyél túl sok dumplingot egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet és összeragadhatnak. Ha feljöttek a felszínre, kóstold meg, hogy a tészta átsült-e.
Tálaláskor szórd meg finomra vágott újhagymával. Kínálj mellé hal szószon alapuló vietnámi mártogatót – édeskés-savanykás, enyhén csípős ízzel.
A mártogatót előre is elkészítheted, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: A tökéletes áttetsző tésztához elengedhetetlen a forró víz használata – ez aktiválja a tápiókaliszt rugalmasságát.
A forró vizet lassan, fokozatosan adagold a liszthez, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a csomósodást.
A tápiókalisztnek köszönhetően a tészta enyhén rágós, átlátszó, és különleges textúrát ad ennek az autentikus vietnámi fogásnak.
A tészta könnyen kiszárad, ezért dolgozz gyorsan és takard le nedves ruhával, amíg nem használod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.