Whisky és méz fagylalt tálalva krémes állaggal

Whisky és méz fagylalt

A whisky és méz kombinációja az egyik legnépszerűbb ízpárosítás, amely a hagyományos skót és ír kultúrából ered. Az édes méz tökéletesen kiegyensúlyozza a whisky karakteres ízét, így nemcsak italokban, hanem desszertekben is kiválóan működik. Ez a fagylalt recept a klasszikus whisky-méz kombinációt ötvözi egy krémes, selymes textúrájú édességgé. Tökéletes választás azok számára, akik szeretik az egyedi, felnőtteknek szóló desszerteket!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 20 perc
490 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 ml Tejszín
200 ml Tej
100 g Méz
50 ml Whisky
50 g Kristálycukor
3 db Tojássárgája
5 ml Vanília kivonat
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt, a mézet és a cukrot, majd közepes hőfokon melegítsd addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ne forrald fel!

    Fontos, hogy ne forrald fel, mert a tej kifuthat, és a méz elveszítheti az aromáját.

    2

    Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan önts hozzá egy keveset a meleg tejes keverékből, hogy temperáld a tojásokat.

    Ez a temperálás megakadályozza, hogy a tojások összecsomósodjanak a meleg keverékben. Fontos, hogy lassan, folyamatos keverés mellett adagold a tejet.

    3

    Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg a keverék besűrűsödik (kb. 5 perc).

    A keveréket folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja, és ne csapódjanak ki a tojások. Akkor jó, ha a kanálon egy vékony réteg marad.

    4

    Vedd le a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot és a whiskyt, majd keverd jól össze.

    A whisky mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha gyerekek is esznek belőle, hagyd ki a whiskyt.

    5

    Hagyd a keveréket teljesen kihűlni, majd öntsd egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A keveréket hűtőben is hűtheted, hogy gyorsabban kihűljön. A fagylaltgép használata előtt ellenőrizd, hogy a gép tartálya kellően lehűlt-e.

    6

    Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. Keverd át 30 percenként, hogy megakadályozd a jégkristályok kialakulását.

    A gyakori keverés segít a sima, krémes állag elérésében. Ne felejtsd el a 30 percenkénti keverést, különben jégkásás lesz a fagylalt.

    7

    Amikor a fagylalt elérte a kívánt állagot (kb. 4-5 óra fagyasztás után), tálald mézcsorgatással vagy karamellizált dióval díszítve.

    A fagylaltot tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy könnyebben kanalazható legyen.