Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Fontos, hogy az élesztő friss legyen, különben a fánkok nem fognak megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Langyos legyen csak.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie, különben a fánkok nem lesznek elég puhaak.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen kell keleszteni, hogy jól megkeljen. Ha nincs meleg hely, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben a fánkok szárazak lesznek.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés is fontos, hogy a fánkok még levegősebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna és kissé ropogós lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süsd túl a fánkokat, mert akkor kemények lesznek.
Miután a fánkok langyosra hűltek, készítsd el a krémes tölteléket: verd fel a tejszínt, majd keverd bele a mascarpone sajtot és a porcukrot, amíg könnyű és habos lesz.
A mascarpone sajtot érdemes előzőleg kivenni a hűtőből, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
Vágd félbe a fánkokat, és töltsd meg a mascarponés krémmel, majd óvatosan helyezd vissza a tetejüket.
A krémet habzsákból a legkönnyebb a fánkokba tölteni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.