Xôi kukorica kókuszos szósszal és friss korianderrel tálalva

Xôi Kukoricával

Xôi kukorica egy hagyományos vietnami étel, amely a gazdag, ragacsos rizs alapjain nyugszik, és édes, krémes kókuszos szósszal van gazdagítva. Az ételt gyakran friss kukoricával díszítik, hogy egy friss, édes ízt adjanak neki. A kókusztej selymes állaga és gazdag íze egy igazi élményt nyújt, amely a rizs édességét még jobban kiemeli. Az étel számos variációban létezik, de a kukorica és kókusz kombinációja az egyik legnépszerűbb. Tálalhatjuk köretként vagy főételként, és mindig friss korianderrel díszítjük.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Gluténmentes ragacsos rizs (xôi)
150 g Friss kukorica
200 ml Kókusztej
2 gerezd Fokhagyma
30 g Cukor
1 tk.
1 ek. Olaj
1 csokor Friss koriander a díszítéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A xôi rizst alaposan öblítsd le, majd tedd egy edénybe, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés segít, hogy a rizs jobban magába szívja a vizet és puhább legyen.

    2

    Egy gőzölő edényt készíts elő, és a rizst tedd bele. Gőzöld a rizst 30-40 percig, amíg teljesen megpuhul.

    Ha nincs gőzölő edényed, egy szűrőt is használhatsz, amit egy fazék fölé helyezel.

    3

    A kukoricát főzd meg egy külön edényben sós vízben 10-15 percig, amíg megpuhul.

    Friss kukorica használata esetén a főzés időtartama eltérhet a fagyasztott kukoricához képest, így mindig ellenőrizd a kukoricát.

    4

    Amikor a rizs és a kukorica is megfőtt, egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd tedd bele az apróra vágott fokhagymát. Pirítsd aranybarnára.

    A fokhagyma gyorsan megéghet, ezért folyamatosan keverd, hogy ne legyen túl égett.

    5

    Adjuk hozzá a kókusztejet, cukrot és sót a fokhagymához, és keverjük jól össze. Hagyd, hogy a kókusztej felforrjon, és egy kicsit sűrűsödjön.

    A kókusztej sűrűsödése segít a rizsnek átvenni az ízeket, így a végén finom, gazdag lesz.

    6

    Tedd hozzá a főtt kukoricát, majd alaposan keverd össze, hogy minden hozzávaló jól átjárja a kókuszos szószt.

    A kukorica édessége és a kókusztej gazdagsága jól kiegészítik egymást.

    7

    A kész xôi rizst tálald, és tedd rá a kukoricás kókuszos szószt. Friss korianderrel díszítsd, és tálald melegen.

    A koriander frissessége tökéletes kiegészítője a gazdag kókuszos íznek.