Zabpalacsinta frissen sütve

Zabpalacsinta

A zabpalacsinta tökéletes alternatívája a hagyományos lisztes palacsintának, hiszen magas rosttartalma és tápanyagdús összetétele miatt egészségesebb választás. A zabpehely természetes édessége és diós íze jól harmonizál a mézzel és a fahéjjal, így egy igazán finom, de mégis könnyű desszert vagy reggeli készíthető belőle. Ez a recept azoknak készült, akik szeretnének egy táplálóbb, de mégis élvezetes palacsintát készíteni, amely jól illik friss gyümölcsökhöz, joghurthoz vagy akár mogyoróvajhoz is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Zabpehely
2 db Tojás
250 ml Tej
100 ml Szódavíz
20 g Méz
1 tk. Fahéj
1 csipet
10 g Vaníliás cukor
2 ek. Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zabpelyhet daráld le finomabb állagúra egy aprítógépben vagy kávédarálóban, hogy könnyebben beépüljön a tésztába.

    Ha nincs aprítógéped, használhatsz készen kapható zabpehelylisztet is.

    2

    Egy nagyobb tálban keverd össze a ledarált zabpelyhet, a sót, a fahéjat és a vaníliás cukrot.

    A fűszerezést ízlés szerint variálhatod, például adhatsz hozzá egy csipet szerecsendiót is.

    3

    Add hozzá a tojásokat és a mézet, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a szódavizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A szódavíz helyett használhatsz ásványvizet is, hogy a palacsinta könnyebb legyen. Fontos, hogy a tejet és a szódavizet fokozatosan adagold, elkerülve a csomók kialakulását.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percig, hogy a zabpehely felszívja a folyadékot, és a tészta sűrűbb legyen.

    A pihentetés elengedhetetlen, mert ezalatt a zabpehely megduzzad, és a palacsinta könnyebben süthető lesz.

    5

    Egy serpenyőt kenj ki kevés olajjal, és forrósítsd fel közepes lángon.

    Használj tapadásmentes serpenyőt, így kevesebb olajra lesz szükséged. A túl forró serpenyőben könnyen megég a palacsinta.

    6

    Önts egy merőkanál tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlasd el. Süsd 2-3 percig, amíg a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, majd fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig.

    Ne süsd túl a palacsintát, mert kiszáradhat. Akkor fordítsd meg, ha már aranybarna és a szélei könnyen elválnak.

    7

    Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, időnként újraolajozva a serpenyőt.

    Ha a tészta túl sűrű lenne, adhatsz hozzá egy kevés tejet, ha pedig túl híg, akkor egy kis zabpelyhet.

    8

    A kész zabpalacsintákat tálald friss gyümölcsökkel, joghurttal vagy mézzel meglocsolva.

    A zabpalacsinta remekül illik lekvárral, túróval vagy akár sós feltétekkel is.