Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, majd lisztezd be enyhén, hogy a tészta ne ragadjon bele.
A forma alapos előkészítése kulcsfontosságú. Ha van, használj sütőspray-t a még biztosabb eredményért.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport és a reszelt citromhéjat. Így biztosíthatod, hogy a tészta egyenletesen emelkedjen meg.
A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon, így a kuglóf szép magas lesz.
Egy másik tálban habosítsd fel a puha vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, amíg világos és krémes állagot kap.
A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen lehessen habosítani. Ez a lépés fontos a kuglóf légies állagához.
Egyenként add hozzá a tojásokat a vajas keverékhez, és minden tojás után alaposan keverd el, hogy levegős maradjon a tészta.
Fontos, hogy minden tojást alaposan elkeverj a vajas keverékkel, mielőtt a következőt hozzáadnád. Ez segít elkerülni, hogy a tészta összecsomósodjon.
Öntsd hozzá a citromlevet, majd felváltva add hozzá a száraz hozzávalókat és a tejet. Mindig kezd a száraz hozzávalókkal, majd egy kevés tejet adj hozzá, hogy a tészta egyenletes maradjon.
A száraz és nedves hozzávalók felváltott hozzáadásával elkerülhető a tészta túlkeverése. Mindig a szárazzal kezdd és fejezd be.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, majd egyengesd el a tetejét spatulával.
A forma megtöltése után ütögesd a formát az asztalhoz, hogy a légbuborékok távozzanak a tésztából.
Süsd a kuglófot előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt tű tisztán kijön belőle. Ne nyisd ki a sütőt az első 30 percben, mert a tészta összeeshet!
A sütés során figyelj arra, hogy ne nyisd ki a sütő ajtaját az első 30 percben, mert a tészta összeeshet. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Ha megsült, hagyd a formában 10 percig hűlni, majd borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A formában való hűtés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze amikor kiborítod.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és szeleteld fel. Kiváló egy csésze forró tea vagy kávé mellé.
A porcukor helyett használhatsz citrommázat is, ha még intenzívebb citromos ízt szeretnél.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.